Herşeyin temeli sevgi -1

Bu hafta çocuklarımıza karşı davranış ve tutumlarımız hakkında yazmak istedim. Bazen çok basit ve temel bilgiler hayatımızda büyük açılımlara sebep olabilmektedir. Ne de olsa temelinde gerçek sevgi olan her yaklaşım tüm kapıları açar ve huzurlu bireyler yetiştirmemize temel oluşturur. Anne-babalara ufak notlar:

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
13 Nisan 2016 Çarşamba

1

 Kendi örnek davranışlarınızın farkında mısınız?

Çocuğunuzu yalnızca onunla konuşurken ya da bir şeyler yapmasını söylerken eğitmiyorsunuz. Çocuğunuzun yetişmesine hayatınızın her anında örnek oluyorsunuz, hatta evde olmadığınız zamanlarda bile. Giyinişiniz ya da insanlarla konuşma şekliniz, duygularınızı paylaşma şekliniz ya da göstermeyişiniz, arkadaşlarınıza ya da hoşlanmadıklarınıza tutumunuz, gülüşünüz ya da gazete okuyuşunuz; işte tüm bunlar bir çocuğun yetişmesinde önemsiz gibi görünen ancak temelde her çocuğun günlük hayatta gözlemlediği ve içselleştirdiği davranışlardır. Düşüncelerinizdeki her bir değişimi yakalarlar, söz tonunuzdan aslında gerçekten ne söylemek istediğinizi duyarlar. 

2

 Açık ve gerçekçi fakat ciddi bir ton kullanıyor muyum?

Hayat gerçektir, hayatta mutluluk kadar zorluklar ve acılarda vardır. Çocuğunuzu koruma içgüdüsüyse sürekli pembe bir bulutun içinde büyütmek onu sadece güçsüzleştirecek ve hayata hazırlıksız başlamasına sebep olacaktır. Hislerinizi paylaşırken gerçek olun, üzüldüğünüz saklamayın ki üzüntü ve acı ile de baş etmesi gereken mekanizmaları sizin yanınızda güvendeyken oluşturabilsin.

3

 Sadece benim ihtiyaç ve doğrularım mı, yoksa onu da duyuyor muyum?

Bir ebeveyn olarak, kendi arzu ve ihtiyaçlarınızı çocuğunuzunkinden ayırmanız gerekmektedir. Siz sürekli ileriyi düşünüp plan yaparken, ‘çocuk’ doğası gereği anda olur, şimdiyi yaşar ve gelecek kaygısı gütmez. Ona gereksiz kaygılar yüklemek yerine, onunla ana odaklanıp oyunun ve birlikteliğinizin keyfini çıkarın. Onun isteklerinin de doğru ve gerekli olduğunu göz ardı etmeyin. 

4

 Çocuğunuzu gerçekten dinliyor ve tanıyor musunuz?

Şu an nerede? Kiminle, ya da ne yapıyor? Gibi koruma içgüdüsü ile gelen endişeler tabi ki gerekli ve normaldir ancak çocuğunuzun gerçekten nelerden keyif aldığını, zevklerini, ilgi alanlarını öğrendiğinizde hem onunla daha rahat iletişim kurabilecek hem de onun sizinle olan bilgi paylaşımı arttırabileceksiniz. Kendi doğru ve yanlışlarını deneyimlerle kazanmasına izin verip, kendi zevklerini oluşturması için destek olun.

5

 Yardım ederken onu aslında güçsüz mü kılıyorum?

Çocuğunuz fiziksel olarak bazı şeyleri yapmakta zorlanabilir ve zamana ihtiyacı olabilir. Hediyesini açamadığı zaman hızlıca elinden çekip onun için mi açıyorsunuz yoksa destek istemesine alan tanıyıp ona yönergelerde destek mi oluyorsunuz? Çocuklar özellikle duygusal sıkıntılar yaşadıkları zaman aileleri tarafından fazlaca pamuklara sarılırlar çünkü hiçbir anne ya da baba çocuğunun acı çekmesine dayanamaz. Haftaya tekrar kaldığımız yerden günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz basit ve etkili yöntemlerle devam etmek üzere. Sevgiyle kalın, kalbinizdeki sevgiyi yaşatın.