“Okulların kamplara yaptığı gezileri ‘yeniden değerlendirmek lazım ’

Tel Aviv’in prestijli okullarından birinin müdürü, Ordu Radyo’suna verdiği söyleşide, her yıl Polonya’daki Nazi ölüm kamplarına yapılan öğrenci gezilerini iptal ettiklerini belirtti.

Dünya
13 Nisan 2016 Çarşamba

İİsrail Devleti’nden önce kurulmuş ve sadece İbranice eğitim veren ilk okul olan Herzliya Hebrew Gymnasium’un müdürü, Polonya’ya yapılan bu gezilerin, yaşananları deneyimlemekten çok sosyal bir etkinlik olduğunu belirtti.

Okul Müdürü Dr. Ze’ev Dagani, “Kararı tek başıma vermedim; yöneticiler ve ebeveynlerle birlikte verdik. Kararın temel sebebi, bu gezilerin geçtiğimiz senelere oranla oldukça pahalanması. Altı günlük bir tur için 5 bin şekel, ayırması zor bir bütçe.

Önemli olan öğrencilere, öğrettiğimiz ve bir daha ne burada ne başka herhangi bir yerde gerçekleşmeyeceğine emin olduğumuz Soykırım’ın bir zamanlar yaşandığı hatırlamak.”

İsrailli gençler için Polonya’ya yapılan ziyaretler, Soykırım süresince Avrupalı Yahudilerin öldürüldüğü kamplarından kalanları bizzat görebilmeleri sebebiyle okul yıllarının en önemli anlarından biri.

Dagani, “Oraya gitmenin gerçekten gerekli olup olmadığını tekrar düşünmeliyiz. Duygusal olarak bu korkuyu kavrayamaya hazır olmayan birçok genç var. Bu manzaralar onlar için çok fazla ve bence 16-17 yaş Polonya gezisi için çok erken. Bu gezi, duygusal ve düşünsel olarak belli bir olgunluk gerektiriyor” diyor.

Nazi kamplarına yönelik Polonya turları, aynı zamanda bazı turizm acenteleri için de büyük kârlar elde ettikleri bir piyasaya da dönüştü.

Ocak ayında, İsrail polisi Polonya gezilerine tek fiyat belirlemek üzerine oluşan kartele dâhil olan tur acenteleri için bir soruşturma başlattığını duyurdu. Polis ve Antitröst Kurumu yetkilileri dokuz şüpheliyi tutukladı ve dolandırıcılıkla bağlantılı banka hesaplarına el koydu.

Birkaç aydır devam eden soruşturmaya, Polonya’daki ölüm kamplarına ve Soykırım ile ilgili diğer bölgelere yapılan öğrenci gezilerini düzenleyen altı büyük İsrail tur acentesi dâhil edildi.