Mısır, Hamas´a İsrailli savaş esirlerini sordu

Arap medyasının bildirdiğine göre Mısır, Hamas’ın gözaltında tuttuğu iddia edilen dört İsrailli savaş esirinin durumunu Hamas’a sordu.

Dünya
11 Nisan 2016 Pazartesi

Mısır’ın Al-Arap Aljadid gazetesine göre, Mısır kaynakları, Kahire'ye gelen bir grup Hamas delegesine Gazze'de ölmüş ya da kaybolmuş dört İsraillinin durumunu sordu.

Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin Kasam Tugayı, cuma günü Gazze'deki resmi Hamas medyası kanalıyla bir bildiri yayınladı ve “İsrail, dört savaş mahkûmunun durumu hakkında bilgi istiyorsa bazı ödünlerde bulunmak zorunda kalacak” dedi.

Teğmen Hadar Goldin ve Astsubay Çavuş Oron Şaul, 2014 yılındaki Koruyucu Hat Operasyonu sırasında hayatlarını kaybetmiş, naaşları ise Gazze’de Hamas’ın elinde kalmıştı.

Medyada çıkan haberlerde ‘duygusal açıdan dengesiz’ olarak tarif edilen bir başka İsrailli Avraham Mengistu ise, 2014 senesinde  Gazze'ye gitti. Bir daha görülmeyen Mengistu’dan hiç haber alınamadı.

Kimliği açıklanmayan son kayıp İsraillinin ise bir Bedevi olduğu açıklandı. Bedevi’nin ailesi, “2010 yılından beri bir kez Ürdün’e, bir kez Mısır’a, bir kez da Gazze’ye gitti ve her seferinde eve geri döndü. Ancak son kez Gazze’ye gittiğinde bir daha geri gelmedi” açıklamasını yaptı.

Kahire’ye gelen heyetin, son dönemlerde yıpranmış olan Mısır-Hamas ilişkilerini iyileştirmek amacıyla bu geziyi düzenledikleri belirtildi.

İsrail ise, 1979 yılında imzaladıkları barış anlaşmasından beri Mısır’la en iyi oldukları dönemi yaşadıklarını, Kahire'nin edinebileceği herhangi bir bilgiyi aktaracaklarını ümit ettiklerini belirtti.