Netanyahu´dan politikacılara Tapınak Tepesi yasağı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, 2014’te yaşanan Tapınak Tepesi gerginlikleri nedeniyle, Ürdün’e Tapınak Tepesine Yahudi politikacı ve sağcı göstericilerin ziyaretlerini kısıtlayacağına dair söz verdiği ortaya çıktı.

Dünya
11 Nisan 2016 Pazartesi

Tüm dünyadaki çatışmaları çözmeye adanmış uluslararası bir örgüt, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Ürdün'e, Tapınak Tepesine Yahudi politikacıların ziyaretlerini kısıtlayacağına dair verdiği sözü ortaya çıkardı. Hiçbir hükümete bağlı olmayan kurum, raporunda Tapınak Tepesini ziyaret eden Yahudilerin sayısındaki ve bölgedeki şiddetli çatışmalardaki azalmaya dikkat çekti.

2014 yılının kasım ayında Netanyahu, 16 yaşındaki Muhammed Abu-Kedir'in aşırı sağcı Yahudiler tarafından öldürülmesinin ardından tırmanan, Tapınak Tepesi'ndeki İsrailli ve Filistinli güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla Amman'ı ziyaret etmişti. Bu ziyarette görüşen Netanyahu ve Kral Abdullah, dört ana noktada fikir birliğine varmıştı.

Netanyahu, İsrailli kanun adamlarının Tapınak Tepesini ziyaret etmelerini engelleyeceğini ve aşırı sağcı Yahudilerin bölgeyi ziyaret etmelerine kısıtlamalar getireceğini taahhüt ederken, tepeyi ziyaret edecek Müslümanlar için o ana dek geçerli olan yaş ve cinsiyet kısıtlamalarını da kaldıracağına söz verdi. Buna karşılık Ürdün Kralı da, bölgeyi kontrol altında tutan vakfın daha önce pek çok kereler yaşandığı gibi Filistinli gençlerin geceyi orada geçirerek polisle şiddetli çatışmalara girmek üzere hazırlık yapmalarına engel olacağının sözünü verdi.

Netanyahu'nun Ürdün ziyaretinden kısa bir süre sonra, İsrailli politikacıların Tapınak Tepesine ziyaretleri durdu ve kendilerine Tapınak Tepesi Eylemcileri diyen grup bölgeye girişlerinin İsrail polisi tarafından engellendiğini belirttiler. Polis ayrıca Müslümanların bölgeyi ziyaretleri için daha önce konmuş her türlü kısıtlamayı kaldırdı ve bölgede birkaç ay boyunca eskiye göre sakin bir hava hakim oldu.

Ne var ki bu yeni anlaşmalar, geçtiğimiz sonbaharda o zamanın İçişleri Bakanı Gilad Erdan'ın bir grup Müslüman kadın eylemcinin tepeye girişini engellemesi ve Tarım Bakanı Uri Ariel'in de bölgeyi ziyaret etmesinin ardından tehlikeye girdi. Ürdünlü yetkililer bu iki hareketi anlaşmanın ihlali olarak gördüler ve tekrar çatışmalar yaşanmaya başladı. 2015 yılı ekim ayında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ürdün ziyareti sonrasında yeniden sükûnet sağlansa da bu kez Ürdün Kralı tekrar Netanyahu ile görüşmeyi reddetti.

Kerry ziyaretinin ardından geçerli sayılan yeni anlaşmaya göre Netanyahu, hâlihazırda geçerli olan Müslümanların tepede dua etmesi ve gayrimüslimlerin de tepeyi ziyaret edebilmesi düzenini koruma sözü de veriyor.

Anlaşmada tepeye kapalı devre kameralar yerleştirilmesinden de bahsediliyor. Daha önce tepeye kameralar konması konusu gündeme gelmiş ve son birkaç haftadır bölgede dağıtılan Arapça yazılı broşürlerle Müslümanlara kameraları kırmaları çağrısı yapılmıştı. Diğer yandan Kudüs'teki Yahudi ve Arap yaşamının şartlarını eşitleme konusunda faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ir Amim, beş yıldır ilk kez 2015 yılında Tapınak Tepesini ziyaret eden Yahudi sayısında düşüş olduğunu, 2014 yılındaki 11.754 Yahudi ziyaretçiye karşılık, 2015 yılında 11.001 Yahudi ziyaretçinin kayda alındığını açıkladı.

Başbakanlık ofisinden yayınlanan bildiride de İsrail Başbakanı Netanyahu'nun tepeye Yahudi ziyareti konusunda bir kısıtlama getirmediği ve özellikle dindar Yahudilerin ziyaretleriyle ilgili bir limitten bahsetmediği belirtildi. Bildiride kısıtlamanın sadece, Arap ve/veya Yahudi, milletvekilleri ve bakanları kapsadığı söylendi.