Türk Sefarad Yahudileri New York’ta tartışıldı

Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu ile Kehilat Jeshurun Yahudi Cemaati’nin birlikte düzenlediği ‘The Ottoman Turkish Sephadi Jews: Inclusion and Prosperity /Osmanlı Türk Sefarad Yahudileri: Kapsayıcılık ve Refah’ başlıklı konferans, 10 Nisan Pazar sabahı New York’ta gerçekleşti.

Toplum
13 Nisan 2016 Çarşamba

İstanbul Milletvekili, Türkiye – ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Başbakan Başdanışmanı Ali Sarıkaya, New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Kehilat Jeshurun Başhahamı Rabbi Chaim Steinmetz’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 dinleyicinin onurlandırdığı konferans gerek Amerikalı gerekse New York ve havalisinde yaşamakta olan Türk Yahudileri tarafından ilgiyle izlendi.

Ertan Yalçın ile Ali Sarıkaya’nın konunun tarihsel önemini vurgulayan açılış konuşmalarından sonra, moderatör, SUNY Maritime College öğretim üyesi Asst. Prof. Mark Meirowitz konferansın kapsamını ve konuşmacıları tanıttı.

İlk olarak, Naim A. Güleryüz, ‘500. Yıl ve Ötesi’ konulu sunumunda Türk Yahudilerinin tarihini, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerinde uyumlu yaşamlarının ana hatlarını ve cemaatin bugünkü tablosunu özetleyerek birçok bilinmeyene değindi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ozan Arslan, ‘Jön Türkler ve Osmanlı Yahudileri: 20. Yüzyılın Başında Kutuplaşan Avrupa Ve Yakın Doğu’da Ortak Tehdit Algıları Ve Örtüşen Kaygılar’ konusunu tarihi ve sosyal gelişimi içinde veciz bir şekilde sundu.

Günün son konuşmacısı Prof. Elizabeth Macaulay-Lewis ise ‘18. Yüzyıl Sonu Ve 19. Yüzyılda Osmanlı Şam Kentinde Sefarad Malikaneleri’ni kapsayan ilginç bir sunum sergiledi.

Konferansın sonunda davetliler, Sefarad mutfağından örneklerden düzenlenen zengin bir büfe ile ağırlandı.