Hindistan Yahudileri ile Ortadoğu Yahudileri arasında genetik bağlantı

Araştırmacıların tezine göre, Hindistan Yahudilerinin genetik haritasında Ortadoğu izleri var.

Dünya
12 Nisan 2016 Salı

Araştırmacıların tahmin ettiğine göre,  Ortadoğulu  Yahudi erkekler zamanında bulundukları Hindistan’da Yahudiliği kabul eden yerel kadınlar ile evlendiler.

Araştırmanın DNA analizleri, Hindistan Yahudileri (Bnei Israel community) ile Ortadoğulu  Yahudi cemaatlerinin aynı özel geni paylaştıklarını gösteriyor.    Akademik bilim dergisi PLOS ONE’da  yayınlanan makaleye göre, Ortadoğu’dan Hindistan’a ilk Yahudiler 19 ile 33 nesil (600-1000 yıl evvel) evvel geldi. 

Bugün İsrail’de, 70 binden fazla Hindistan kökenli Yahudi yaşıyor. İsrail’deki Bnei Israel dünyadaki en büyük Hintli Yahudi cemaat.  

Söz konusu araştırma için genetik uzmanlar ileri teknoloji analiz cihazları ile İsrail Hindistan cemaatinden 18 farklı kişiden DNA örnekleri aldılar ve bunları içlerinde Türkiye’nin de olduğu  41 farklı ülkeden 486 kişinin genetik kodları ile karşılaştırdılar. 

Sonuçta araştırmacılar,  Hintli Yahudilerin DNA spektrumunda ortaya çıkan bir özelliğin Hint geniş toplumundan farklı olduğunu gördüler. Bu DNA özelliğinin Ortadoğu kökenli olduğu ispat edilerek yukarıdaki tez ispatlanmış oldu.  

Araştırma, Dr. Yedael Waldman’ın liderliğinde Cornell ve Tel Aviv Üniversitelerinin katkısı ile ABD’li ve İsrailli uzmanlardan kurulu bir ekip tarafından yapıldı.