ABD Dışişleri Bakanı, atom bombasının yıktığı Hiroşima’da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, G7 Konferansı için gittiği Hiroşima’da atom bombası müzesini ziyaret etti.

Dünya
11 Nisan 2016 Pazartesi

Kerry, bu ziyareti ile müzeyi gezen ilk Amerikan  dışişleri bakanı oldu. Ancak Kerry, ABD’nin Japonya’ya 2. Dünya Savaşı’nın sonunda atom bombası atmasından dolayı herhangi bir özür açıklaması yapmadı..

Müzeyi gezen Kerry, daha sonra Hiroşima’dan ölen binlerce sivil için saygı duruşunda bulundu. Reuters haberinde, Kerry’nin ziyaretinin, yakında Başkan Barack Obama’nın da müzeyi ziyaret edebileceğinin bir işareti olduğunu yazdı.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısı bu sene Japonya’nın Hiroşima kentinde yapılıyor. Kerry ile birlikte müzeyi gezenler arasında, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya dışişleri bakanları vardı. Dünyanın sayılı nükleer güçleri olan İngiltere ve Fransa’nın dışişleri bakanlarının müzeyi gezmesi de tarihte bir ilk oldu.

2. Dünya Savaşı’nın sonunda 1945’te ABD Başkanı Harry S. Truman, Almanya’nın yenilgisinden sonra teslim olmayı reddeden Japonya’nın iki kenti Nagazaki ve Hiroshima’ya iki atom bombası atılmasını emretmişti. ABD bu kararı müttefiklerle ortak almıştı. 

Tarihin tek nükleer saldırısı saniyeler içinde  iki şehri  çöle çevirmiş, yaklaşık 200 bin kişinin  ölümüne neden olmuştu.