Lübnan ‘Siyonist Düşman İsrail’ kavramını tartışıyor

Lübnan’da okullarda şimdiye kadar ‘Siyonist Düşman İsrail’ olarak öğretilen Yahudi ülkesi kavramı yeni bir tartışma başlattı.

Dünya
7 Nisan 2016 Perşembe

Lübnan Eğitim Bakanlığı, 19 yıldır ülkede orta eğitimde okutulan okul kitaplarını yeniden  gözden geçiriyor. Kitapların metninin yeniden yazılması sırasında ‘Düşman İsrail’ kavramının da yeniden değerlendirilmesi gündeme geldi.

Lübnan gazetesi Al-Akhbar’ın bildirdiğine göre, bazı üniversite profesörleri  halen ‘Siyonist Düşman İsrail’ kavramının  küçük dimağlara okutulacak ders kitaplarında kalmasını istiyor.

Ancak yeni kitapların yazılmasında danışmanlık yapacak Lübnan Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Kurulu’nun bazı üyeleri söz konusu söylemin öğrencilere öğretilmesine karşı çıktı.

Ancak muhalefet eden üyelerden İsrail’i destekleyen bir mesaj da gelmedi. Kuruldaki bazı öğretmenler Lübnan’ın tek düşmanının İsrail olmadığını, Suriye rejiminin, IŞİD’in, Filistinlilerin de Lübnan’ın düşmanı olduğunu belirttiler.

Öğretmenler ayrıca, “düşman topraklarımızı almış, bize baskı yapmış, özgürlüğümüzü almış olsa da sonuçta biz çocuklarımıza nefret ve düşmanlık içeren politik mesajlar vermek istemiyoruz” şeklinde bir ifade kullandılar.

Ancak İsrail karşıtı söylemi destekleyen radikal sesler de konu hakkında görüş bildirmekten kaçınmadı

Lübnan Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Profesörlerinden Talal Atrisi, Al- Akhbar’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Çocuklarımıza sadece toplumumuzun içindeki diğer bireylere karşı barış ve tolerans öğretilmeli, ancak aynı davranış şekli savaştığımız bir düşmana karşı ( İsrail)  söz konusu olamaz.”

Lübnan Üniversitesi profesörlerinden Nassim Huri de İsrail’e karşı düşmanlığın devam etmesini savundu.

Nassim şöyle konuştu: “Eğer düşmanımızı doğru tanımlayamazsak, gerçek ulus kimliğimizi kaybederiz, Lübnan halkı sadece  İsrail’i düşman devlet olarak tanımakla kalmamalı, Siyonist güce karşı da savaşmalı.” 

Ancak Beyrut Amerikan Üniversitesinde Widah Naser yukarıdaki görüşleri eleştirdi. Naser çocuklara nefret öğretilmemesi gerektiğini, Siyonistleri tartışırken tüm Arap devletlerini tehdit eden radikal tehdidin unutulduğunu belirtti.