‘The StartApp Nation’ Fuarı izlenimleri

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
6 Nisan 2016 Çarşamba

3,6 milyar… Bu rakamın istatistiksel olarak dünya nüfusunun neredeyse yarısına yakını olduğunu biliyor muydunuz? Ancak bu rakam  2015 yılında dünya genelindeki mobil abonelerin sayısı olduğu karşımıza çıkıyor. 2020 yılına kadar 1 milyar kişinin daha küresel mobil devrime katılması bekleniyor.

Mobil ekosistem, tüm dünyada önemli bir ekonomik güç haline geldi. Bu hususta İsrail önemli bir rol üstleniyor: 2015’te itibaren Barselona’da gerçekleştirilen 2016 Mobil Dünya Kongresi’ndeki (MWC) 1900’ü aşkın şirketin yüzde 10’unu İsrail’den katılan veya ana Ar-Ge laboratuvarları İsrail’de yer alan şirketler oluşturdu.  Bu nedenle dünyadaki en büyük mobil teknoloji etkinliği olan MWC’de İsrail Ulusal standı hâlihazırdaki en büyük ulusal fuar olmuştur.

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı Dış Ticaret İdaresi ve İsrail İhracat Kurumu tarafından finanse edilen İsrail Ulusal standı, mobil iletişimler için en son teknolojileri sunan İsrail’in önde gelen 65 ileri teknoloji şirketini vitrine çıkardı.

Aşağıdaki mobil sektörleri temsil eden şirketler stantta hazır bulundu: Siber güvenlik, mobil sağlık, ulaşım, eğitim, akıllı şehir ve akıllı Ev; içerik, dolaşım ve bulut teknolojilerinin yanı sıra akıllı telefonların işlevselliğini ve kullanışlılığını artıran ahizelere, gelişmiş mikroçiplere ve yazılım ürünlerine odaklanan fuar katılımcıları. Waze ve Gett’i dünyaya kazandıran ülkeden gelen İsrail delegasyonu, ISRAEL: StartApp Nation’ı da ön plana çıkardı. Bu, ziyaretçilerin stantta deneyebilecekleri, İsrail’in en yeni mobil uygulamalarını bünyesinde toplayan bir uygulama mağazası. Reklam, iş ve finans, eğitim, eğlence, yaşam tarzı ve sosyal sağlık hizmetleri/tıp, güvenlik ve akıllı-ev ses ve mesajlaşma gibi konular dahil olmak üzere müşteri çözümlerinden girişim çözümlerine kadar uygulamalar sergilendi.

İsrail’den katılan şirketlerin birkaçını tanıyalım

Celeno – Celeno, bugün ve gelecekte evlerdeki Wi-Fi yönetimini iyileştirmek için gelişmiş çipler, yazılım içi yönlendiriciler ve ağ geçitleri yapıyor. Celeno, teknolojisini Comcast, Time Warner ve Deutsche Telekom gibi dünyanın en büyük hizmet sağlayıcılarından bazılarıyla paylaşıyor.

Vonetize – Vonetize, dünyanın her yerinden herhangi bir akıllı cihazla bağlanan izleyicilere en kaliteli seçkin ve özel içerikleri sunarak geleneksel eğlence sektörüne yeni bir boyut kazandırıyor. Şirket, gelişmekte olan piyasalara vurgu yaparak, dünya çapında milyonlarca izleyiciye ulaşan Akıllı TV’ler ve mobil cihazlar için seçkin içerik hizmetleri ve teknoloji platformları geliştiriyor. Şirket, isteğe bağlı akıllı video uygulamaları sunan kaliteli içerikler aracılığıyla Hollywood filmleri ve TV dizilerinden şirketin global kanallarındaki konserler, çocuk programları ve özel etnik içeriklere kadar çok çeşitli seçenekler sağlıyor.

Friendly Technologies – Friendly, kullanımı kolay Smart Home yönetim çözümü sayesinde servis sağlayıcılar ve müşterilerinin aletler ve güvenlik sensörlerinden güç yönetimi ve genişbant hizmetlerine kadar dijital evin tüm boyutlarını kontrol edip görüntülemesini sağlıyor.

Lucid – Lucid, mobil cihazın çalışma süresini artıran ve ısı kaybını azaltan PowerXtend adlı Android yazılımını geliştirdi. PowerXtend, batarya ömrünü yüzde 20’ye kadar uzatır ve mobil uygulamalar çalışırken devreye girer. Yazılım oyun, sosyal ağ, internet tarayıcı ve navigasyon gibi tüm desteklenen uygulamalarla birlikte net bir şekilde çalışır. PowerXtend çözümü cihazın kullanışlılığını artırır ve hâlihazırdaki enerji tasarruf teknikleriyle kıyaslandığında daha iyi bir kullanım deneyimi sunar.

PetPace – PetPace, kedi ve köpeklerin sağlık verileri, ateş, nabız, solunum, hareket, pozisyon, acı ve çok daha fazlası hakkında bilgi veren kapsamlı, giyilebilir ve müdahalesiz tek hayvan sağlığı görüntüleme teknolojisi. PetPace’in düşük güçlü, patent bekleyen kablosuz tasması sayısız psikolojik ve davranışsal parametrelerin yanı sıra hayati göstergeleri de bildiren pek çok sensöre sahip. Karmaşık bulut tabanlı analitik motor, verileri gerçek zamanlı olarak değerlendiriyor. Anormal işaretler veya davranışlar tespit edildiğinde derhal şüpheli durumla ilgili uyarılar gönderiyor. Bu uyarılar, evcil hayvan sahiplerini veya bakıcılarını ağ bağlantısına sahip herhangi bir cihaz aracılığıyla bilgilendirerek evcil hayvanın sağlığını korumak için engelleyici tedbir alınmasını sağlıyor. Geçtiğimiz ay gerçekleşen bu kongrede yüksek katılımla güçlü işbirliklerine imza atıldı.