İsrail ve Türkiye 7 Nisan’da Avrupa’da buluşuyor

İsrail ve Türk heyetleri, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için 7 Nisan Perşembe günü yeniden bir araya geliyorlar.

Dünya
5 Nisan 2016 Salı

Ancak, Avrupa’da bir şehirde yapılacağı söylenen görüşmelerde iki önemli konu halen çözülmüş değil. Bunlardan biri Gazze’ye uygulanan ablukanın kalkması ya da Türk şileplerine özel statü tanınması.

Haaretz gazetesinin  ismini vermediği İsrailli yetkililerden öğrendiğine göre, İsrail abluka konusunda geri adım atmayacak ve Türk şileplerine de diğer tüm uluslararası taşıma araçlarına uyguladığı prosedürü uygulayacak. Dolayısı ile Gazze’ye yardım götüren tüm gemiler İsrail’in gümrüklerinden geçmek zorunda.

İsrail’in ikinci önem verdiği bir konu ise, İsrail ile savaş halinde olan bazı terör örgütlerinin üyelerinin  Türkiye’den sınır dışı edilmesi.

Türkiye’nin ana şartlarından biri de Gazze’ye uygulanan ambargonun kalkması.

Şu ana kadar yapılan ikili görüşmelerde Türk heyetine  Dışişlerinden Büyükelçi  Feridun Sinirlioğlu, İsrail heyetine ise Başbakanlık Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover

liderlik etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta  yaptığı ABD ziyaretinde Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını arzu ettiğini bir kez daha dile getirmişti.