İsrail’den prostat kanseri tedavisinde devrim

İsrail’in en ünlü bilim araştırma merkezi, Weizmann Enstitüsü’nden Profesör Avigdor Scherz ve Profesör Yoram Salomon, prostat tedavisinde devrim yaratacak bir yöntem geliştirdi.

Dünya
4 Nisan 2016 Pazartesi

Erkeklerde ileri yaşlarda daha çok görülen prostat kanserinde şimdiye kadar iki tedavi şekli uygulanıyordu.

Bunlardan biri ameliyat-radyasyon tedavisi, ikincisi ise  hastadaki tümörün  yakın takibi.  Ameliyat ve sonrasındaki radyasyon tedavisi hastada cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açarken, yakın takip ise tümörün diğer organlara sıçrama riskini taşıyor.  Scherz ve Salomon tarafından geliştirilen tedavi ise bitkilerdeki fotosentez yöntemini esas alan bir tedavi.

Bu tedavide geliştirilen anti-tümör ilacı hastanın kanser dokusunun olduğu bölgeye enjekte ediliyor ve ardından hedef bölge optik fiberlerle ışığa maruz bırakılıyor.

Geliştirilen kimyasal sadece ışığın geldiği bölgede aktif hale gelerek hasta dokuları sağlıklı dokulara zarar vermeden imha ediyor. Işık yüksek teknoloji ürünü fiber optik kablolarla son derece hassas olarak bölgeyi taradığından ameliyata göre çok daha hassas bir temizleme işlemi yapıyor.

Toplam üç saat süren tedavinin klinik testleri 11 ülkeden 400 hastada yapıldı.  İsrailli uzmanlar klinik bulgularda tedavi gören hastaların herhangi bir cinsel fonksiyon bozukluğu yaşamadıklarını, hastalığın nüksetmediğini belirttiler.