İsrail Enerji Bakanı: “ Nükleer terör ile mücadelede tüm Arap ülkelerine yardıma hazırız”

ABD’nin başkenti Washington’da toplanan dünya liderlerinin en önemli tartışma konularından biri de teröristlerin nükleer bir bomba yapacak malzemeleri ele geçirme olasılığı idi.

Dünya
4 Nisan 2016 Pazartesi

Toplantıya katılan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinz yaptığı konuşmada İsrail’in, Ortadoğu ülkelerine nükleer madde kaçakçılığı konusunda her tür yardıma hazır olduğunu belirtti. 

İsrail’in dünyada oluşabilecek bir ‘Dirty Bomb’ kabusuna yıllardır hazırlandığını, bu konuda özel bir birliği olduğunu belirten bakan söz konusu kuvvetin 7/24 hazırda beklediğini söylemekten kaçınmadı. 

Nükleer literatürde ‘Dirty Bomb’ olarak adlandırılan bomba, ilkel şartlarda hazırlanmış, konvansiyonel patlayıcılar ve aktif nükleer  madde içeren bombaları ifade ediyor.

Günümüzde tıbbı tedavilerde  veya araştırma laboratuvarlarında nükleer maddeler  yoğun olarak kullanılıyor.

Bu maddelerin taşıma güvenliği Washington toplantısında en  önemli başlıklardan biri idi.

Batılı liderler böyle bir bombanın i bir terör örgütü tarafından bir insansız hava aracı  yardımı ile şehirlerde patlatılmasından büyük endişe duyuyorlar. 

İsrailli Bakan Steinz de konuşmasında teröristlerin hazır bir bomba ele geçirme ihtimallerinin düşük olduğunu, ancak bulacakları nükleer malzeme ile ilkel bir bomba yapma riskine dikkat çekti. 

Bakan, İsrail’in böyle bir durumda hiçbir diplomatik ilişkisi olmayan Arap ülkelerine de yardıma hazır olduğunu belirtti.