Alman tarihçi AP ile Nazilerin işbirliğini iddia etti

Alman tarihçi Harriet Shanberg, zamanında Associated Press Haber Ajansı ile Alman Nazilerin işbirliği yaptığını iddia etti.

Dünya
31 Mart 2016 Perşembe

Shanberg’e göre, Almanya’da Nazi rejiminin hızla yükseldiği  savaş öncesi otuzlu yıllarda, AP Ajansı Hitler rejimini zayıflatacak haberlerden kaçınırken, Naziler de Yahudi karşıtı propagandalarında AP’nin sağladığı resimleri kullanmışlar.

Söz konusu haber ilk olarak  çarşamba günü İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlandı.

Shanberg gazetedeki akademik makalesinde, AP’nin Avrupa’dan topladığı resim ve haberlerin Nazilerin süzgecinden geçtikten sonra Amerika kıtasına  gönderildiğini yazdı.

1933’te Hitler’in mutlak bir çoğunlukla  iktidara gelmesinden sonra da AP Ajansı radikal rejimin batı karşıtlığına karşın, ülkede kalmayı başardı.

Tarihçi Shanberg,  diğer Amerikalı, İngiliz haber ajanslarının 1933 sonrası Üçüncü Reich’taki operasyonlarının sona erdiğine, ancak Amerikan merkezli AP Ajansının Nazi Almanya’sından yayınlarına devam ettiğine dikkat çekiyor.

 

Tarihçinin buradan çıkardığı sonuç ise daha da çarpıcı. Böylelikle Batının tek kulağı olarak Almanya’da kalan AP, Nazi rejiminin insanlığa karşı işlediği suçları gizlemesinde rol oynadı.