İsrail’in gaz ihracına yargı engeli

Dünya
28 Mart 2016 Pazartesi

Leviathan doğal gaz yatağından çıkan doğal gazı, 2019 itibariyle ihraç etmeye hazırlanan İsrail’e yargı freni geldi. İsrail hükümetinin Amerikan Noble Enerji ve İsrailli Delek ile yaptığı anlaşmayı incelemeye alan İsrail Yüksek Mahkemesi, anlaşmanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Mahkeme hükümete, söz konusu anlaşmayı gözden geçirmeleri için bir yıl süre verirken, gerekli düzenlemeler yapılmazsa Noble-Delek ile varılan anlaşma iptal olacak. 120 milyar dolar değerinde olduğu düşünülen Leviathan yatağı 2010 yılında keşfedilmişti. İsrail Parlamentosu, Ağustos 2015’te Leviathan’ın işletmesinin, Noble-Delek konsorsiyumuna verilmesini onayladı. Anlaşma, projenin hızla tamamlanması karşılığında konsorsiyuma, 10 yıl boyunca vergilerin ve ihracat kotalarının değişmeyeceğine dair garanti sağlıyordu.

Ancak İsrail’in Rekabet Kurulu, tekel iddiasıyla anlaşmaya itiraz etti. Başbakan Netanyahu ise bu işi ulusal güvenlik sayarak ülke tarihinde ilk kez söz konusu maddeyi işletti. Sonrasında konu Yüksek Mahkeme’ye taşındı. Muhalefet kararı alkışlarken Siyonist Birlik üyesi milletvekili Shelly Yacimovich, “Kudüs’te yargıçlar da varmış” diye konuştu. Netanyhau ise, “Kimse İsrail gazının denizin dibinde kalması ve milyarlarca doların İsrail vatandaşlarına ulaşamaması karşısında kutlama yapmamalı” sözleriyle tepki gösterdi.