HEBRON OLAYININ ARDINDAN Netanyahu İsrail ordusunu savundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeria kenti Hebron´da bir askerin Filistinli bir saldırganı vurmasının ardından İsrail ordusunun ahlaki değerlerini savundu.

Dünya
30 Mart 2016 Çarşamba

Netanyahu, pazar günkü haftalık kabine toplantısında İsrail ordusunun ahlaki değerlerine karşı yapılacak her türlü meydan okumanın ölçüsüz ve kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "Ordunun askerleri, çocuklarımız, gözünü kan bürümüş katillere karşı en zor koşullarda savaşırken her türlü ahlaki değerlerini de korumaktadırlar" dedi.

Bu sözlere konu olan gelişme, geçtiğimiz hafta İsrail’de yayınlanan bir video idi. İsrailli insan hakları grubu B’Tselem tarafından yayınlanan videoda, İsrailli bir asker kaldırımda yatan Filistinli saldırganın kafasına ateş ederken görülüyor.

Olay, iki saldırganın bölgede bulunan İsrailli bir askeri bıçaklamasının ardından gerçekleşti. Polisin karşılık vermesi ile saldırganlardan biri hemen hayatını kaybederken, yaralı olan diğeri yere devrildi. Videoda, yaralı Filistinlinin kaldırımda hareketsiz yattığı, sadece kanlı olduğu görülebilen kafasını hafifçe oynatabildiği ve birkaç dakika sonra bir askerin saldırganın kafasına ateş ettiği görülüyor.

Olayın ardından İsrail ordusu içerisindeki askeri polis acilen soruşturma açarak söz konusu askerin açığa alınmasını sağladı ve asker tutuklanarak cinayet soruşturmasında ifade vermeye alındı.

B'Tselem'in yayınladığı videonun ardından ertesi gün Ordu Radyosu web sitesinde ve Twitter hesabında ikinci bir video yayınlayarak, iki saldırganın yaraladığı askerin sağlık görevlileri tarafından taşındığı halde görüntüsünü ve ordunun yüzünü buzlayarak gizlediği bir kişinin “Dikkatli olun, üzerinde bir bomba var! Bomba imha ekibi gelene dek kimse ona dokunmasın!” diyen sesini paylaştı.

Sadece dört saniye sonra, yaralı askeri taşıyan ve daha yirmi saniye önce, "O köpek terörist halen hayatta, ayağa kalkmasına izin vermeyin" diyen sağlık görevlilerinden biri, panik içinde, "Yaşıyor! Biri bir şey yapsın!" diye feryat ediyor. İsrail ordusu üst düzey yetkilileri, cumartesi akşamı bir subayın, vurulmasından sadece dakikalar önce Filistinli saldırganın üzerinde patlayıcı araması yaptığını ve hiçbir maddeye rastlamadığını açıkladı. Diğer yandan, Filistinliyi vuran askerin bu arama sırasında orada bulunmadığı da bildirildi.

Olayın ardından ordu tarafından yürütülen soruşturmada askerin, Filistinlinin ölmeyi hak ettiğini söylediği de açıklandı. Netanyahu da videonun yayınlanmasının hemen ardından olayın İsrail ordusunun değerlerini yansıtmadığını belirtti. İsrail Eğitim Bakanı ve sağcı Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett, cumartesi akşamı Facebook sayfasında paylaştığı gönderisinde, her ne ile suçlanıyor olurlarsa olsunlar İsrail'in askerlerinin arkasında durması gerektiğini belirtti.