Festival tadında bir Purim

İbranice takvimine göre her yıl Adar ayının 14’ünde kutlanan Purim Bayramı bu yıl 23 Mart gecesi ve 24 Mart günü birçok sinagog ve kurumda kutlandı

Toplum
30 Mart 2016 Çarşamba

Şaar Aşamayim


Purim Bayramı Şaar Aşamayim Sinagogunda coşkuyla kutlandı. 23 Mart Çarşamba akşamı Minha duasından sonra Hazan Gabi Eskenazi Arvit duasını okudu. Şaar Aşamayim Haham Akaali Rav İsak Alaluf, Purim mitsvalarından biri olan Megilat Ester’i okurken sinagogdaki çocuklar ve yahidler kendisine eşlik ettiler. Megila okunmasından sonra çocuklar için Talmud Tora tarafından kura çekildi ve çıkan hediyelerle bayram sevinci daha da arttı. 24 Mart Perşembe sabahı da yahidler Megila dinlemek için sinagogda bir araya geldiler. Haham Akaal Rav Alaluf, Purim Bayramı’nın bir toplumun uçurumdan düşmek üzere iken ani bir dönüşle kurtuluşu görmesinin yıldönümü olduğunu dile getirdi. Purim büyük bir coşkuyla kutlanırken, bizler kadar şanslı olmayanların hatırlanması gerektiğini vurgulayan Rav Alaluf, Matanot Laevyonim konusunda yahidlerin gösterdikleri hassasiyete de teşekkür etti.

 

Ortaköy Etz Ahayim

23 Mart Çarşamba günü Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda Megilat Ester her sene olduğu gibi coşkulu bir şekilde okundu. Taanit Ester olması nedeni ile Minha sırasında oruca özel Sefer Tora çıkarıldı. Ardından, Talmud Tora çocuklarının da katıldığı kalabalık bir yahid topluluğu İsel Çiprut tarafından okunan Megila’yı dinledi. Talmud Tora çocuklarına özel para çekilişi katılan herkesi sevindirdi. Ets Ahayim Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva her sene olduğu gibi Megilat Ester mitsvasını çocukların katılımı ile gerçekleştirmenin mutluluğunu ifade etti.

24 Mart Perşembe öğleni ise sinagog yahidleri, İsrail Başkonsolosu Shai Kohen, Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin de katıldığı Purim Seudasında bayram neşesini, Erol Esken’in seslendirdiği şarkılarla daha da coşkuyla yaşadılar. Hahambaşı Rav Haleva’nın Purim Bayramı’nın önemine değindiği konuşmasında, Haham Akaal Rav Naftali Haleva, sinagog yönetimine, Pixus’a ve Erol Esken’e teşekkürlerini ifade etti.

Suadiye Minix Anaokulu

Anaokulu’nun Purim Bayramı Balosu çok kalabalık ve keyifli bir şekilde geçti. Anneler, babalar ve büyük ebeveynler Göztepe Kültür Derneği’nde bir araya geldi. Renkli ve coşkulu geçen Kıyafet Balosu konseptindeki eğlence tüm öğrencilerin sahneye ‘Purim Parade’ şarkısıyla çıkmalarıyla başladı. Öğrenciler sevdikleri kahramanların kıyafetlerini giyerek sahneye çıktılar. Her sınıf ayrı bir gösteri sundu. Purim defilesi ile çocuklar kendi kıyafetlerini tanıtırken kahramanlarının rollerine büründüler. Okulun mutfağında pişen ikramlarla son bulan eğlencede, herkesin ortak dileği bayramların mutlaka kutlanması ve değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasıydı.

Yeniköy Tiferet

23 Mart Çarşamba günü, sadece ismi Ester ve Mordehay olanların değil, bar mitsva, bat mitsva yaşını geçmiş ve sağlığı elveren herkesin tuttuğu Ester orucunun bitmesine yakın, Yeniköy Tiferet Sinagogu’nda, oruç tutan ondan fazla erkeğin bir araya gelmesiyle Sefer Tora çıkarıldı. Akşam duasından sonra Megilat Ester okundu. Aman’ın her adı geçtiğinde, büyükler de en az çocuklar kadar gürültü çıkararak Aman’ın isminin silinmesini canlandırdı. Megila’nın okunmasından sonra her çocuğa bir ödül çıkan bir çekiliş yapıldı. Yeniköy Haham Akaali Rav İzak Peres, yaptığı konuşmada, Megilat Ester’in ismi üzerinde durdu:” Mordehay, Aman’ın önünde eğilmeyi reddeder, Aman’ın dolduruşlarıyla Yahudiler aleyhinde çıkan karardan sonra Mordehay, halkını Tanrı’ya, özlerine dönüşe, duaya, Tanrı ile bağlantı kurmaya, Ester’i de kral ile konuşmaya ikna eder. Purim’in kahramanı Mordehay ise, o zaman neden Megila’nın adı Megilat Mordehay değil de Megilat Ester?” Rav Peres bunu da şöyle yorumladı: “Mordehay, Aman’ın geçtiği yerde bulunmak zorunda değildi. Aman’a eğilmek inancına ters geldiği için, Aman’ın yoluna çıkmayarak bu tatsız durumdan kaçınabilirdi. Fakat Ester, halkını kurtarması için kralın karşısına çıkmak zorundaydı. Kraldan ricada bulunmak için bundan başka çaresi yoktu. Çağrılmadan kralın huzuruna çıkmanın cezasının ölüm olduğunu bile bile, halkını kurtarmak için bunu yapmayı seçmesi, Ester’in kendini, halkı uğruna feda etmeye hazır olduğunu gösterir. Bu yüzden Megila da ‘Ester’ adıyla anılır.” dedi.

24 Mart Perşembe günü ise Tiferet Sinagogu’nda Mişte- Purim seudası mitsvası, döner ve lahmacun temalı yemek ile yerine getirildi. Rav İzak Peres, sohbet ortamında geçen yemekte, Adem ile Aman’ın ortak bir hatasına dikkat çekti. Tanrı Adem’e, Cennet Bahçesi’nin tüm meyvelerinden yiyebileceğini, sadece tek bir ağacın, iyi ile kötüyü ayırt etme ağacının meyvesinden yiyemeyeceğini söyler. Adem her şeye sahipken, sahip olamayacağı tek şeye takılır ve sonunda dünyaya ölümü getirir. Aman da, onun önünde herkesin eğilmesine rağmen, sadece Mordehay’ın eğilmemesine takılır ve sonunda hem kendisine hem ailesine ölüm getirir. Rav Peres, insanların hayatta sahip olamadıklarına odaklanmayıp, Tanrı’nın onlara bahşettiği nimetlerin tadını keyifle çıkartılması gerektiğini söyledi. Rav Peres, günün ilerleyen saatlerinde yine Megila’dan hayat dersleri vermeye devam etti. Bunlardan bir tanesi de, Aman’ın Mordehay için hazırlattığı darağacında, sonunda kendisinin asılmasıydı.’ Başkası için planladığın şey, sana geri döner’ prensibinin her an akılda tutulmasını, etrafımız için iyi şeyler düşünüp, iyi şeyler konuşup iyi şeyler yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini de önemle vurguladı.

Şişli Talmud Tora

Şişli Beth İsrael Sinagogunda yapılan Şişli Talmud Tora çocuklarının geleneksel Purim gösterisi, 19 Mart Cumartesi günü Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla kutlandı. Anne, baba ve yahidlerin ilgiyle izledikleri bu kutlama ile Purim Bayramı’nın anlam ve önemi tekrardan vurgulanmış oldu.

Törenden önce sabah tüm dualar Talmud Tora çocukları tarafından okundu. ‘Zemirot’lar Alvin Levi, Berti Kohen, Ron Varon, Murat Horman; ‘Şahrit’ Lemi Berker; ‘Mihamoha’lar Mert Nahmiyas, Eran Levi, Moti Abravanel, Yoel ve Albert Tovim; ‘Peraşa’ Eran Levi; ‘Musaf’ İzel Nahmiyas tarafından okundu. Ardından gerçekleşen Purim kutlamasında Şişli Talmud Tora Çocuk Korosu Şefi Sami Habib ile Aman Ara ve Mi Baraaş güncel Purim şarkılarını seslendirdiler. Ron Varon ‘Hag Purim İgia’; Yusuf Natan, Mert Tastasa, Vera Kutiel ve Reyna Bardavit ‘Purim Kutlama’ adlı şiirleri okudular. Şef Ferda Bebahar önderliğinde Talmud Tora miniklerinden Gilda Palti ‘Uçan Balonlar’ ile ‘Berikud Şel Yahad’ şarkısını coşkuyla seslendirdi. Purim Peraşası Vayikra’yı okuyan Eran Levi günün anlam ve önemi içeren ve Peraşa ile ilgili yaptığı Deraşa’da açıklamalarda bulundu. Spiker Moti Abravanel, piyes koro Eran Levi, Ferda Bebahar, Lemi Berker, Haymi Mendeş ve Ron Varon’un sunduğu ‘Purim’ oyununda Kral Ahaşveroş’u Berti Kohen, Kraliçe Ester’i Sendi Abravanel, Mordehay’ı Alvin Levi, Aman’ı Mert Nahmias, Bigtan ve Tereş’i Yoel Albert Tovim, görevlileri Avi Palti ve Murat Horman canlandırdı. Şef Doğan Mizrahi’nin yönetimindeki Talmud Tora çocukları gençlik şarkılarını farklı bir yorumla seslendirerek çok etkili bir performans sergiledi. Tören Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın günün anlam ve önemini belirttiği, hayatta her zaman Mordehay ve Ester’lerin olduğunu belirten konuşması ile sona erdi.