Microsoft ‘Hitler hayranı’ yapay zekâ robotunu bakıma aldı

Microsoft, Twitter’da “Hitler haklıydı, Yahudi-lerden nefret ediyorum” gibi nefret dolu tweet’ler atan yapay zekâ robotunun fişini çekti.

Dünya
30 Mart 2016 Çarşamba

Yapay zekâ robotu Tay, geçtiğimiz hafta Seattle merkezli şirket tarafından yapay zekâ alanında bir deney olarak lanse edildi.

Ancak adına Twitter’da hesap açılan robotun Twitter hesabından bir dizi nefret söylemi içeren tweet atması sonucunda şirket hesabı dondurmaya ve robotun attığı tweet’lerin çoğunluğunu silmeye mecbur kaldı.

Yapay zekâ robotu Tay “Hitler haklıydı, Yahudilerden nefret ediyorum” tweet’inin yanı sıra, “11 Eylül’ü Bush yaptı”, “Hitler bile bugünkü maymundan daha iyi iş çıkarırdı” , “Donald Trump tek umudumuz” gibi tweet’ler attı. Kendisine Holokost’un gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediği sorulduğunda ise Robot, “Uydurmaca” cevabını yazdı ve cevabın yanına da alkış emojileri ekledi. Robot ayrıca Meksikalılara yönelik soykırımı desteklediğini ifade eden tweet’ler de paylaştı.

Microsoft, Tay’la ilgili değişikliler yaptığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Yapay zekâ robotu Tay insanlarla etkileşime girmesi için tasarlanan ve öğrenmeye programlı bir makine. Bir şeyler öğrendikçe cevapları ve yorumları da etkileşime girdiği insan türlerine göre değişebiliyor ve hatta uygunsuz olabiliyor. Bu konuda gerekli düzeltmeleri yapıyoruz” denildi. Geçen perşembe sabahı itibariyle, Tay’ın attığı üç tweet hariç tümü hesabından silindi ve o zamandan bu yana da yeni tweet atılmadı.