Venedik´te PURİM

Türkiye Musevi Cemaati ve Aşkenaz Musevi Cemaati’nin organizasyon ve destekleri, Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik’in çalışma ve katkılarıyla; her sene farklı temalarda gerçekleşen Purim partisi, bu yıl Venedik Karnavalı’nı Suada’ya taşıdı.

Nazlı DOENYAS Toplum
30 Mart 2016 Çarşamba

Aylar süren çalışmalar sonucu gerçekleşen Purim Partisi, aralarında Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, Uygulamacı Başkan Yardımcısı Moris Levi, UÖML Vakfı Başkanı Erdal Frayman ve birçok cemaat yetkilisi ve yahidin bulunduğu 500’e yakın aşkın davetliyi, Purim mutluluğunu yaşamak üzere bir araya getirdi.

Purim partisine girer girmez katılımcılara başa veya boyuna İtalyan havasına uygun olarak takılabilen bandanaların yanında, Venedik temalı farklı farklı maskeler hediye edildi.

Suzi Vur ve Yosi Özvaron ile PlanDo Events, girişten itibaren salonun her köşesinde ince düşünülmüş detaylar, dev Venedik Panoları, resimler, renk oyunları ve süslemeler ile davetlilere nerede olduklarını unutturup, Venedik’te keyifli bir gün yaşattı. Bu özel günün mutlu kareleri, Roza Kutlar ile Jak Arditti’nin objektiflerine de aynı neşe ile yansıdı.

Mix Music Avi Ovadya ve ekibi, parti boyunca neşeli ve hareketli müzik ve ışıklar ile herkesin bayram coşkusunu tam olarak hissetmesini sağladı. Misafirler, yurt dışından özel olarak Purim partisi için getirilen Aviram Shoukron ve Nati Shayish’in müzik grubu JEW2’nun seslendirdiği İbranice, Ladino, İngilizce, İtalyanca neşeli şarkılara eşlik ettiler.

Nafi Pinhas ve Alcoholoco ekibi, Purim partisinin içeceklerini yaş ve ihtiyaca göre tasarladı ve davet sonuna kadar yiyecek içecek ikramı devam etti.

Venedik Purim partisinin yemekleri de temasına uygun olarak İtalyan mutfağını yansıtıyordu. Pizza, makarna çeşitleri, salatalar ve tatlılar, Elisa Hadar -La Casa Catering tarafından hem göze hem de damağa hitap edecek şekilde hazırlanmıştı.

Suada’daki Purim partisi, sadece yemek, içmek, müzik, oyunlar ve eğlence ile bitmedi. Purim coşkusunun tam olarak hissedilmesi, bayramın yaşanabilmesi için, Purim’e anlam katan mitsvaların da anlamları idrak edilerek yerine getirilmesi gerekiyordu.

Bunun için Purim’e özel dört mitsva, partinin akışı içinde sırasıyla yerine getirildi. Önce Megilat Ester’in okunması mitsvası, her kelimesi dikkatle dinlenerek ve Aman’ı yok etmek için Aman’ın ismi her geçtiğinde kaynana zırıltısı oyuncaklarla gürültü çıkararak yerine getirildi. İkinci mitsva, Matanat Laevyonim, ihtiyaçlı en az iki kişiye hediye, para, öğün yollama mitsvası, pistin kenarına bu amaçla getirilen tsedaka kutularına konulan tsedaka paraları ile yerine getirildi. Üçüncü mitsva olan Mişloah Manot, arkadaşlara yemeğe hazır iki çeşit yiyecek yollanması mitsvası, oradaki büfeden alınan yiyecekleri, herkesin yemek sırasında yanında olan kişilere vermesiyle yerine getirildi. Dördüncü mitsva, Purim seudası Elisa Hadar - La Casa’nın birbirinden güzel sunumlu bol ve nefis çeşitleri ile yerine getirildi.

Purim Partisi’nin tüm detayları ve koordinasyonu ile adım adım yakından ilgilenen Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik, Purim mesajını şöyle ifade etti: “Gergin bir dönemden geçiyor olmamıza, çoğu kişinin endişe ve korku hissetmesine rağmen ve özellikle de böyle sıkıntılı dönemlerde mutluluğu pozitifliği arttırmaya çalışmamız, daha fazla mitsva yerine getirmeye, geleneklerimize daha sıkı tutunmaya özen göstermemiz gerekiyor, çünkü ancak bu şekilde ve pozitifliği düşüncemizde, içimizde, duruşumuzda ve hayatımızda yaşayarak, şahit olduğumuz trajedilerin üstesinden gelebilmemiz mümkün olabilir.”