FBI sonunda teröristin cep telefonunu çözdü

Amerikan federal polisi FBI, sonunda 14 kişinin öldürüldüğü San Bernardino saldırısını yapan teröristlerden Sait Faruk’un iPhone 5C telefonundaki şifrelenmiş bilgileri çözmeyi başardı.

Dünya
29 Mart 2016 Salı

Söz konusu açıklama, salı günü ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapıldı. Ancak açıklamada FBI’ın Apple aleyhine açtığı davadan vazgeçmeyeceği, hukuki prosedürün devam edeceği vurgulandı. 

Apple ise  söz konusu telefonun şifrelerinin  çözülmesi konusunda, FBI’ı eleştirdi. Apple açıklamasında, baştan beri bu duruma karşı olduğunu belirterek, “Söz konusu hareket doğru olmadığı gibi sonuçları da tehlikeli olabilir,” uyarısını yaptı. 

Telefonun şifresini çözmekte yardım etmeyi reddeden Apple ile FBI’ın çatışması mahkemeye taşınmış ve Federal Yargıç Sherry Pym, Apple’a  FBI’a makul bir yardımda bulunmasını emretmişti. Ancak Apple’ın bunu da reddetmesi üzerine konu Yüksek Mahkemeye taşınmıştı.

Terörist Sait Faruk’un telefonundaki gizli bilgileri koruyan şifreler sonunda çözüldü. Ancak Adalet Bakanlığı açıklamasında şifrenin nasıl çözüldüğü konusunda detay vermedi. 

Geçtiğimiz hafta Yedioth Aharomot gazetesinde çıkan haberde, İsrail Petah Tikva’dan Cellebright adlı  siber güvenlik şirketinin FBI’a yardım ettiği yazılmıştı.