İsrailli uzman: Havaalanlarındaki güvenlik protokolü elden geçirilmeli

Brüksel’de havaalanı ve metroda patlatılan bombalar sonrası, Ben Gurion Havaalanı güvenlik eski Şefi Pini Schiff basına, Avrupa havaalanlarında güvenlik prosedürlerinin yeniden elden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya
24 Mart 2016 Perşembe

Dünyanın en sıkı korunan havaalanlarından Ben Gurion’un Güvenlik eski şefi ve Israel Security Association’un Genel Müdürü Schiff  şöyle konuştu: “ Eğer koruduğunuz noktayı birden fazla güvenlik çemberi ile denetlerseniz, herhangi bir saldırganı hedefinden (Havaalanı) altı kilometre ötede bile belirlemek mümkündür.

Her araba, her şoför, her yolcu, havaalanının kamuya açık alanına girmeden evvel  bir şekilde gözetlenmeli. Bu protokol İsrail hariç hiçbir ülkede yapılmıyor.” 

Havaalanı çevresini birinci güvenlik çemberi olarak tanımlayan İsrailli uzman, ikinci çemberi terminal binasına girişteki x ray cihazları ve özel güvenlik-polis olarak tanımlıyor.  Üçüncü çember ise, şüpheli davranışları ve kişileri belirlemekte uzman havaalanı personeli olarak tanımlanıyor.

Schiff’in son çember olarak tanımladığı güvenlik sadece polisiye yetenekleri olan kişilerden oluşmuyor. Söz konusu bu kişiler şüphelendikleri yolcuların içinde bulundukları psikolojiyi analiz edecek bir eğitimden de geçiriliyorlar. 

Suçlu Profili Belirleme (Profiling) olarak bilinen  bu sistem, havaalanı güvenliğinin  tüm maddi ve  insan kaynağını sıradan yolcular yerine şüphe çeken  kişiler üzerine yoğunlaştırmasını sağlıyor.  

Schiff açıklamasında, Brüksel saldırısının tüm Avrupa havaalanları tarafından  bir uyarı olarak alınması gerektiğini belirtti.