İnanca farkındalık getirmek

Sağlık 0 yorum
21 Mart 2016 Pazartesi

Sheila Koen 

Bireysel Gelişim Koçu

İnançlarınız... Ne zaman, nasıl inanmaya başladınız onlara? Belki de tıpkı isminiz gibi, hatırlayamadığınız bir zamandan beri sizin ayrılmaz bir parçanız oldular. Her biri; kimlik tanımlarınızdan biri oldu. Hatta o kadar bütünleştiler ki sizinle, varlığınızı onlardan ayıramaz oldunuz, bir oldunuz ve belki de inandığınız için 'siz' ve inanan sizinle 'hayat' anlam kazandı.

Hiç düşündünüz mü neye ve nelere inanıyorsunuz? Nasıl karar verdiniz inanmaya? Ve neydi, kimdi sizi inandıran tam olarak?  Ya hiç düşündünüz mü, size ve çevrenize nasıl hizmet ediyor inancınız? Hayatınızın akışını olumlu yönde destekliyor mu? Yoksa potansiyelinizi ve sizi kısıtlıyor, engelliyor mu? Sizi iyiliğe, sevgiye, bütünlüğe, birliğe, berekete mi yoksa  daha çok 'ben'de kalan 'ben'e, ayrımcılığa, üstünlüğe, kibre, kapalılığa, kıtlığa mı taşıyor? Siz bu inanç ile ne yapıyorsunuz? Çünkü inancınızın sizde yarattığı algı ile davranışına yön veren sizin kendi iradeniz. Diğer bir deyişle; siz bu inanç ile hayatınızda ne yapmayı seçiyorsunuz?

İnançlarınıza farkındalık getirdiğinizde yani inanç kalıplarınızı fark ettiğinizde ve bilinçli olarak seçtiğinizde içsel realiteniz ve bunun sonucunda dışsal realiteniz de değişir. Yani hayatınızın başrolünde siz olursunuz…

Evet, inancınıza farkındalık getirmek mümkün; bu soru ile başlayabilirsiniz:

İnandığınız her ne ise ona 'inanan siz kimsiniz?’  Bir inanan ve bir inanç vardır artık. Bu soru ile inancınızı ve öz benliğinizi birbirinden ayırmış olursunuz. Şimdi o  ‘siz’, inanca dışarıdan bakabilirsiniz; bu kez farkındalıkla. Bu farkındalıkla, bu kez inanmayı iradenizle seçiyor musunuz? Bu seçim zihnin bilinçli farkındalığı ile veya belki de zihnin ötesinin tüm bilinciyle; biliş haliyle olabilir. Biliş halini 'tüm kalbimle biliyorum, hissediyorum' olarak da tanımlayabilirsiniz. Eğer inanmayı seçiyorsanız, bu farkındalıkla inanmayı seçen sizin seçimindeki öz niyeti tam olarak nedir? Bu inanç size ve çevrenizdekilere, hayatınıza, onun da ötesinde dünyaya, insanlığa, varoluşa nasıl olumlu yönde hizmet eder? Ve şimdi inandığınız her ne ise, ona inan siz kimsiniz? Hangi değerlere sahipsiniz?

İnanç her ne ise, inanmasının bir sebebi olmalı insanın,  iyi bir sebebi, aydınlık bir sebebi... Genişletmeli insanı, 'ben'den sevgiyle yayılmalı... Ve bunu yorumlayan, algılayan, deneyimleyen zihin aydınlık, kalp sıcacık, niyeti sevgi dolu olmalı... 

1 Yorum