Elküs Marküs Ödülleri sahiplerini buldu

Toplum
17 Mart 2016 Perşembe

İki yılda bir yapılan Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödülleri bu yıl 16 Mart’ta Fakirleri Koruma Derneği salonlarında sahiplerine teslim edildi.

Türk Musevi Cemaatinde bu alanda verilen bu tek ödül olan Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödülü, 1916 yılında, dönemin Amerika Birleşik Devletleri’nin İstanbul Büyükelçisi Abraham Elcus ve Gertrude Elcus’un henüz 16 yaşındayken hayatını kaybeden kızları Jane Selma Elcus’ün anısını yaşatmak için verilmeye başlanmıştı.

Davranışlarıyla hayranlık uyandıran kişileri onurlandırmak ve bu kişileri toplumun bilgisine sunmak, Fakirleri Koruma Derneği için bir gelenektir. Bu yıl da, yaşamlarını yardımseverliğe adayan kişiler ödüllendirilerek gelenek sürdürüldü.

JANE SELMA ELKÜS ERDEM ÖDÜLÜ

Bu yıl, bu ödülün adayları arasında şu isimler yer aldı:

Golden Age’den Lida Sarfati, Göztepe Kültür Derneğinden İda Sarfati, İzmir Cemaati’nden Sara Pardo, Matan Baseter Barınyurt’tan Meri Hazak, Mişne Tora Öğrencilere Yardım Derneğinden Sofi Pembegül, Or Ahayim Hastanesinden Sara Behar, OR YOM’dan Vivi Şebi, Yetimleri Koruma Derneğinden Rana Cemal.

Bu dönem Jane Selma Elküs Erdem Ödülü’nü, Göztepe Kültür Derneğinden İda Sarfati ve İzmir Cemaati’nden Sara Pardo kazandı. Ödüller, Fakirleri Koruma Derneği Başkanı Ceki Kazmir’in açılış konuşmasının ardından, onun davetiyle sahneye gelen Hahambaşı Rav İsak Haleva, Göztepe Kültür Derneği Başkanı Terry Yıldız, İzmir Cemaat Başkanı Sami Azar ve İzmir Fakirleri Koruma Derneği Başkanı Rafael Algranati tarafından sahiplerine verildi. Ardından tüm derneklerin başkanları aday olan hanımlara mansiyonlarını verdiler.

JOSEPHINE MARKÜS HAYIRSEVERLİK ÖDÜLÜ

Bu yıl ödüle hak kazanan, Fakirleri Koruma Derneği bünyesinde çalışan Nuriye Franko ve Mimi Friedman’ın rahatsızlığı dolayısıyla bulunmaması yüzünden kızı Sayın Judi Adoni’ye  ödülleri Rozet Hananel tarafından verildi.

 DİŞ HEKİMİ YASEF YAHYA TIP ÖDÜLÜ

 Dr. Yasef Yahya, 2003 yılında sadece Yahudi kimliğinden dolayı bir cinayete kurban gitmişti. Yasef Yahya’yı tanıyan yakınları onu çok iyi bir eş, fedakâr bir baba ve dost olarak hatırlamaktalar.

Dr. Yasef Yahya’nın hep taze kalacak olan anısını yaşatmak üzere verilen bu ödülün sahibi tıp öğrencisi Esra Levi oldu. Ödülü, Dr. Yasef Yahya’nın annesi Roza Yahya ve Moiz Alalu, Levi’ye teslim etti.

Yaklaşık 15 yıldan beri verilen Kültür Ödülü ise değerli çalışmalarından dolayı  Dr. Robert  Schild’e ve yıllarca Tiyatro sahnelerinde oyunlar sergileyen ‘Moiz Grubuna’ yani Jojo Eskenazi ve Fani Bonofiyel’e verildi. Ödülleri sahiplerine Mayir Saranga ve Beto Küçükçağa takdim etti.

Yaşar Paker anısına verilen Müzik Ödülüne ise yapmış olduğu sayısız çalışma ve sahne performansları ile Jerfi Aji uygun görüldü. Aji’ye ödülü verenler ise Yaşar Paker’in yeğenleri Musa ve Yılmaz Albukrek Kardeşler oldu.

Kısacık ömrüne birçok  başarı sığdırmış, değerli insan Alp Alkaş’ın anısını yaşatmak ve onun gibi nice gencin yeşermesine katkıda bulunmak adına Fakirleri Koruma Derneği, başarılı gençlere ‘Alp Alkaş Genç Girişimcilik Ödülü’ veriyor. Bu yıl Alp Alkaş Genç Girişimcilik Ödülünü Global Agency Kurucu Başkanı İzzet Pinto kazandı. Pinto’ya ödülünü, Alp’in annesi Gina Alkaş ve kardeşi Emir Alkaş verdiler.

70 yıllık meslek hayatı boyunca nesiller boyu sayısız öğrenciye matematiği sevdirmiş, başarılı öğrenciler yetiştirmesi nedeniyle çok sayıda ödül ve takdir belgesi alan değerli hoca Yomtov Garti anısına bu sene ilk olarak bir ödül tertiplendi. Kızları, yurt dışından gelen Dr. Refika Garti İnzelberg ve İstanbul’da çalışmakta olan Dr. Şarlot Garti Abenyakar’ın, iki gence -Cem Azgari ve Mert Şulam’a- verdikleri ödül, akşamın heyecan verici anlarındandı.

Son olarak 65. sanat yılına giren ünlü Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar’a ödülü olağanüstü bir görsel şölenden sonra; geceyi düzenleyen Dr. Seyfi İşman ve İzak Duenyas tarafından verildi.

Elizabet Dovek ve Yona Ahituv’un “Özverili, yardımsever ve başarılı fertler, her toplumun geleceğe güvenle bakabilmesi için olmazsa olmazdır. Fakirleri Koruma Derneğinin bunu düzenli olarak hatırlatması, Yahudi cemaati üyelerinin yaşamına güç katmaktadır. Verilen bu ödüllerin, ödül kazananları daha da yüreklendirmesi, henüz ödül kazanamamış olanları kamçılaması ümidi ile…” sözleri ise bu anlamlı törenin kapanış sözleri oldu.

 

Aşağıdaki linkte Elküs Markus Ödülleri resim galerisine ulaşabilirsiniz