Neve Şalom Sinagogu

İlk düğünden 68, sinagog mimarisiyle açılışından beri tam 65 yıl geçti…

Naim GÜLERYÜZ Perspektif
23 Mart 2016 Çarşamba

Yakov Kohen Morel ile Klara Alaluf’un, tam 68 yıl önce, 14 Mart 1948 (3 VeAdar 5708) tarihli düğün töreni, Neve Şalom Sinagogunda ilk düğün olarak tarihe geçti. Sinagog alanı o günlerde, yörenin gereksinmesini karşılayabilmek için alınan özel bir izinle ibadethaneye dönüştürülen, Birinci Karma Okulunun jimnastik salonu idi. Ehal olarak kullanılan bir gardırop ve ünlü Sarı Madam Kahvesinden sağlanan sandalyelerle donatılan ‘oratoryo’nun henüz ismi dahi yoktu.

La Kehila de Büyük Hendek veya La Nueva Kehila olarak bilinen bu salona artık bir isim verilmesi hususunda Türk Yahudi basınının ısrarı karşısında cemaat yönetimi, inşa edilmesi tasarlanan sinagogun isminin Neve Şalom (Barış Vahası) olarak kararlaştırdığını, bu adın ibadethanenin o dönemdeki geçici hali için de kullanılacağını, Pesah Bayramının ilk günü 24 Nisan 1948 (15 Nisan 5708) tarihinde ilan etti.

Bugünkü bina ise, İstanbul Teknik Üniversitesinden yeni mezun iki genç mimarın -Elio Ventura ve Bernard Motola’nın- tasarlayıp gerçekleştirdikleri eserdir. O günün parasıyla 300 bin liraya mal olan Neve Şalom Sinagogu, tam 65 yıl önce 25 Mart 1951 (17 VeAdar 5711) Pazar günü görkemli bir törenle hizmete girdi. Sinagogun önündeki dört katlı kâgir bina ise 1952 yılında satın alınarak yıkıldı ve bugünkü ön cephe inşaatı tamamlandı.

65 yıldır sayısız neşeli veya kederli olağan törenin, birçok anlamlı kutlama ve etkinliğin yer aldığı Neve Şalom Sinagogu üç kez bombalı saldırıya hedef olmuş, bu elim olaylarda birçok vatandaşımız maalesef yaşamını yitirmiş veya yaralanmıştır.a

Neve Şalom Sinagogu yan binası bu yıldan itibaren, Türk Yahudileri Müzesine de ev sahipliği yapmaktadır.