İsrailli turistler Türkiye’ye gelmekte tereddüt ediyorlar

Cumartesi günü İstanbul’da yaşanan terör saldırısında üç İsrailli turistin hayatını kaybetmesinden yola çıkan İsrail’in Ha’aretz gazetesi, iki ülke arasındaki turizm ilişkisini mercek altına aldı.

Rakela PALOMBO Dünya
23 Mart 2016 Çarşamba

Son zamanlarda Türkiye’de İsrailli turiste fazla rastlanmamasına rağmen, cumartesi günü İstanbul’daki canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin çoğunluğunu İsrailli Yahudiler oluşturdu.

Geçmiş dönemde, özellikle Türkiye’deki Antalya gibi sahil kentlerine tatil için akın eden İsrailli turistlerin sayısı, 2010 yılındaki Mavi Marmara olayının ardından hızla düşüşe geçmişti. Diplomatik ilişkileri geren ve İsrail’den Türkiye’ye olan turizmi bitirme noktasına getiren olayın ardından henüz durum 2010 yılı öncesindeki haline gelemedi.

2008 yılında, Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısı rekor bir rakama ulaşmış, tam 540 bin İsrailli Türkiye’yi ziyaret etmişti. Mavi Marmara olayının ertesi senesi ise bu rakam 75 bin kişiye kadar düştü. O günlerden bu yana bu rakam oldukça yükselerek 224 bine ulaşmış olsa da, bu eski rekor rakamların yarısı kadar bile değil.

İSRAİLLİ ARAPLAR TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDİYOR

Son zamanlarda Türkiye’yi ziyaret eden İsraillilerin Arap kesimden olduğu belirtilirken, geri kalan turistlerinin çoğunluğunun iş seyahati yapanlar veya İstanbul’u aktarma noktası olarak kullanan kişilerden oluştuğu belirtiliyor. Diğer yandan geçen yıla dek, diplomatik ilişkilerdeki gerginlik ve mesafe sürdüğü halde, iki ülke arası ticaret halen yükselişteydi. İsrailli Eshet Tur’un Pazarlama Müdürü Galit Zakai konuyla ilgili, “İsrail ve Türkiye arası ilişkilerin zarar görmesiyle birlikte Türkiye’ye giden İsrailli turistlerin çoğunluğunu Yahudiler yerine Arap kesim oluşturmaya başladı. Günümüzde halen Türkiye’ye giden İsrailli turistlerin çok büyük çoğunluğunu Araplar oluşturmakta” dedi.

Zakai cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşen saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananların bulunduğu grubun aslında sıra dışı bir grup olduğunu ifade etti. Son yıllarda yükselişe geçen Türkiye’ye gelen İsrailli turistlerin çoğunlukla Antalya’yı seçtiklerini ancak Rusya ile yaşanan kriz sonrasında Türk turizminde düşen talebe bağlı ucuzlayan fiyatların kısa vadede İsrailli turistleri bekledikleri kadar etkilemediğini ekledi

ISSTA adlı seyahat acentesinin Pazarlama Müdürü Ronen Carasso ise İstanbul’un artık İsrailli turistler için aykırı bir seyahat noktası olduğunu belirtti. Carasso, Türkiye’nin Rus savaş jetini düşürmesiyle gerilen Rusya ilişkileri ve turizm krizi ardından İsrailli turisti çekmek için özel bir çaba gösteren ve daha önce oldukça popüler olan Türk tatil köylerinin bile ciddi anlamda zorlandığını da belirtti.

İsrail’den Türkiye’ye yönelik turizm oranındaki düşüşün ardından, gelen turist sayısındaki oran 2014 yılında yüzde 26 ve 2015 yılında da yüzde 19 oranında yükseliş göstermişti. Gulliver adlı on-line seyahat sitesinin yöneticisi Ziv Rozen, Ankara ve Kudüs arasındaki ilişkilerin ısınmasına rağmen son yaşanan olaylar ışığında bu yükselişin artık sona erdiğini belirtti.

Rozen konuyla ilgili, “Yeni gelişmeler olmazsa, daha fazla rezervasyon iptali olacağını sanmıyorum. Yine de rakamların son yıllardaki sayılara ulaşabileceğine inanmıyorum” yorumunu yaptı.

HAVAYOLLARINDAN AÇIKLAMA

Türkiye’ye uçuş planı yapmış olan İsraillilere, iki ülke arası uçuş servisi bulunan iki havayolu özel bazı koşullar belirledi. Daha ekonomik olan Pegasus Havayolları, ilk hafta yapılacak tüm bilet iptallerine ceza uygulanmayacağını, Türk Havayolları ise 24 Mart tarihine dek aynı klasmanda yapılacak tüm iptal veya tarih değişikliklerine ekstra bir ücret uygulamayacağını açıkladı.

Diğer yandan, İsrail’in önde gelen hukuk firmalarından Zysman, Ahatoni, Gayer & Company çalışanlarından Ifat Nir-Katz’ın belirttiğine göre, İsrail pazar günü Türkiye’ye seyahati yüksek derecede tehlikeli sınıfına sokmuş olsa dahi, güncel yasalara göre, diğer bir ülkedeki güvenlik sorunundan dolayı tüketicilerin toplu halde para iadesi almasına izin verilmiyor.