İsrailliler hedef miydi ?

İsrail vatandaşı üç kişinin hayatını kaybettiği, on bir kişinin de yaralandığı terör saldırısının ardından, İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold Türkiye’ye geldi. Gold, Mavi Marmara olayından sonra Türkiye’ye gelen en üst düzey İsrailli oldu.

Dünya
23 Mart 2016 Çarşamba

TERÖR saldırısında hayatını kaybeden dört kişiden üçünün İsrailli olması, bombacının hedefinin doğrudan İsrailli grup olup olmadığı yönündeki soruyu akıllara getirdi.

GOLD TEŞEKKÜR ETTİ

AIPAC toplantısı sebebiyle Washington’da bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold, ABD ziyaretini keserek İstanbul’a geldi. Gold, yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlerin naaşlarının ve yaralıların İsrail’e ulaştırılması konusunda yardım ve destekleri için Türk hükümetine teşekkür etti. >> 8

NEFRET SÖYLEMİ DAVASI AÇILACAK MI?

Patlamadan yaralı kurtulan İsrailliler için, “Beter olsun İsrail vatandaşları. Keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi” şeklinde tweet atan AK Parti Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanı İrem Aktaş, gelen tepkiler üzerine görevinden istifa etti. AK Parti yetkilileri Aktaş’ın görüşlerinin partinin görüşleri olmadığını, Aktaş için ihraç sürecinin başladığını belirtti.

“Asıl hedefin kim olduğunu araştıracağız”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cumartesi günü Taksim’de gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili olarak yaptığı ilk açıklamada Kudüs’teki yetkililerin Türk meslektaşlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını ve saldırganların hedeflerinin gerçekte İsrailliler olup olmadığını açıklığa kavuşturmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Netanyahu’nun Kudüs’te bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı’na ait ‘acil durum odası’nda yaptığı ve televizyonda yayınlanan konuşma sırasında, kendisine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmediklerine dair yöneltilen soruya olumsuz yanıt veren Netanyahu, “Bu gibi acil durumlarda önemli olan iki ülkenin koordineli bir şekilde iletişim ve istihbaratı sağlamasıdır” dedi.

Kudüs ile Ankara arasında sessiz bir şekilde yürütülen görüşmelere de değinen Netanyahu, “İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini hedefleyen bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz. Bu süre zarfında temel esaslara dayalı bir takım maddeler nedeniyle gecikmeler yaşandı. Bunların çözülmesi için biraz zamana ihtiyaç var” diye konuştu.

Başbakan Netanyahu ayrıca AKP Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanı İrem Aktaş’ın saldırıda yaralanan İsrail vatandaşları için Twitter hesabından, “keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi” yazması nedeniyle Dışişleri Bakanlığını görevlendirerek Türkiye Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili kınama yapmalarını istediğini sözlerine ekledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nachshon konuyla ilgili olarak, tweet’in doğruluğunu araştırdıklarını ancak gelen tepkiler nedeniyle Aktaş’ın tweet’i silerek hesabını kapattığını açıkladı.

Paylaşımın şok edici ve oldukça çirkin olduğunu vurgulayan Nachshon, İsrail’in konuyla ilgili özür ve ilgili şahsın ihracını beklediğini sözlerine ekledi.

Öte yandan diğer bir AKP görevlisi Hatice Yücel Twitter hesabından Aktaş’ın sözlerinin kendisini bağladığını, AKP’nin düşüncelerini yansıtmadığını ve partisinin Aktaş’ı ihraç etmek için gerekli girişimleri yaptığını yazdı. Yücel ayrıca saldırıyı kınayarak, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Pazar günkü kabine toplantısında da konuşan Netanyahu ise terörizmi kınamayanların onu desteklediklerine dikkat çekti. Netanyahu, Taksim’de yaşanan intihar saldırısı sonucu dört kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak da, “Terörizm tüm dünyada ölüm ve yıkım tohumları ekmekten başka bir işe yaramaz. İsrail hem askeri hem de ahlaki açıdan terörle mücadele eden ülkelerin başında geliyor” diyerek sözlerine devam etti.

Netanyahu son olarak, “Terörle ahlaki mücadelede kilit nokta, terörizmin - masum insanları öldürmenin - hiçbir yerde bir mazereti olamaz. İstanbul’da, Fildişi Sahili’nde veya Kudüs’te olamaz. Kim terörizmi kınamıyorsa, onu destekliyordur” dedi.