Polonya’da Yahudi kurtaranlar müzesi

Polonya’da 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri Holokost’tan kurtarmak için çalışırken hayatını kaybeden Polonyalılar için müze açıldı.

Dünya
21 Mart 2016 Pazartesi

Ulma Ailesi Müzesi adlı müze geçtiğimiz hafta Polonya Devlet Başkanı Andrei Duda tarafından açıldı.

Müzenin misyonu savaş sırasında Nazilerden kaçan Yahudileri evlerinde sakladıkları için  zamanın Alman ordusu tarafından  idam edilen kişileri ve yaptıklarını kanıtları ile halka anlatmak.

Ulma ailesinin Güney Polonya, Jagiella kasabasında  savaş sırasında yaşadığı evin yakınlarında açılan müzede, Yahudileri kurtarma uğruna hayatını kaybeden her bir kişi için bir plaket var.

1944’te Alman Nazi işgal ordusu, Ulma ailesinin sakladığı Yahudi Goldman, Gruenfeld ve  Didner ailelerinin 8 üyesini yakalayıp infaz etmişti. Almanlar Yahudileri sakladıkları için Jozef Ulma, hamile eşi  Wiktoria ve altı çocuğunu da anında  öldürmüştü.

Geçtiğimiz perşembe günü yapılan müze açılışında Yahudi ve Hristiyan geleneğine uygun dini tören yapıldı ve kaybedilenler için dua edildi.

Törene yerel Katolik Kilisesi yetkilileri, okul öğrencileri ve çok sayıda Yahudi ve Hıristiyan vatandaş katıldı.

Katılanlar arasında Polonya Baş Hahamı  Rav Michael Schudrich,  bugün İsrail’de yaşayan 86 yaşındaki Holokost kurtulanı Abraham Segal, Segal’in  çocukları ve torunları da vardı.

Segal, Polonyalı çiftçiler tarafından Nazilerden saklanmıştı.