Arap Ligi de Hizbullah’ı terörist ilan etti

Körfez ülkelerinin ardından 22 üyesi bulunan Arap Ligi de Hizbullah’ı terörist grup ilan etti.

Dünya
16 Mart 2016 Çarşamba

Körfez ülkelerinin ardından 22 üyesi bulunan Arap Ligi de Hizbullah’ı terörist grup ilan etti.

Merkezi Kahire’de olan Arap Ligi, Mısır devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in eski yardımcısı Ahmet Abul Geyt’i yeni lideri olarak seçmesinden bir gün sonra, Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah’ı terörist örgüt ilan etti.

Arap bölgesindeki 22 ülkenin üye olduğu kurumun, Lübnan ve Irak hariç neredeyse tüm üyeleri kararı destekledi. İki ülke konuyla alakalı çekinceleri olduğunu belirtti.

Hizbullah (Allah’ın partisi) 1980’lerde Devrim Muhafızları tarafından kuruldu. İran tarafından finanse edilen örgüt Lübnan iç savaşı (1975-1990) ertesinde silah bırakmayan tek taraf oldu.

Hizbullah aleni bir şekilde İsrail’i yok etmek amacı güttüğünü belirtiyor. Hizbullah’ın takribi 100 binden fazla roket ve füzesi Yahudi devletini hedef alabilecek kapasitede.

 

Suudi Arabistan: “Hizbullah ile bağlantısı olanlar cezalandırılacak”

Suudi Arabistan, Hizbullah ile ilintili kim olursa olsun cezalandıracaklarını, Şii örgütüne sempati duyan, finansal olarak destekleyen veya üyelerinden birine yataklık yapan herkesin de buna dâhil olduğunu açıkladı.

Suudi İçişleri Bakanlığı, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada krallığın kanunlarına ve terörizm karşıtı düzenlemelere ülkedeki her vatandaş kadar yabancı ülkelerde yerleşenlerin de tabi olduğunu hatırlattı. Yabancıların sınır dışı edileceği ayrıca belirtildi.

Lübnan’dan Arap Birliği’ne kınama

Lübnan’ın Dışişleri Bakanı Bassil, Arap Birliği’nin Hizbullah’ı terör örgütleri listesinde göstermesiyle ilgili yaptığı açıklamaya “kabul edilemez” yorumunu yaptı.

Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil, İran destekli örgüt için “Lübnanlıları temsil ediyor. Parlamento ve bakanlıklara sahip” açıklamasını yaptı ve örgütün Lübnan iç işlerinde önemli etkisi olduğunu belirtti.

Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) Hizbullah’ı terör örgütü listesinde göstermesine tepki olarak, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan, Hizbullah’a kızgın çünkü kraliyet ailesine karşı çok az kesimin söylemeye cesaret edebileceği şeyleri söylüyor” demişti.

Ocak ayında, Tahran’daki elçiliğine yapılan saldırı sonrasında, bir Şii Müslüman din adamını idam eden Suudi Arabistan, İran ile bağlarını kesti. Hizbullah, ABD, Kanada, İsrail, Fransa, Hollanda ve AB’nin geri kalanında terör örgütü olarak sınıflandırılıyor. Yeni Zelanda ve Avustralya ise örgütün sadece askeri kanadını yasaklı kabul ediyor.