Betlehem’de 4200 yıllık mezarlık bulundu

Betlehem yakınlarında 4200 yıllık bir mezarlık bulundu. Böylece ilk defa şehrin Kenan dönemlerinde kurulmuş olduğu kanıtlandı.

Dünya
16 Mart 2016 Çarşamba

Mezarlık alanı İtalyan ve Filistinli bir grup arkeolog tarafından ortaya çıkarıldı. Alanda MÖ 2200 – 650 yılları arasında kurulmuş 100’e yakın mezar olduğu belirlendi. Ne yazık ki bu mezarlıkların birçoğu yeni inşaat faaliyetleri ve yağma nedeniyle zarar görmüş durumda.

Roma Sapienza Üniversitesinde profesör olan Lorenzo Nigro,  bu bulgunun Kenaan dönemimde Betlehem’de bir yaşam olduğunu kanıtlayan ilk buluntu olduğunu söyledi.

Bulunan kalıntıların bir yokuş üzerinde bulunması, hemen karşısında yer alan yokuşun da tarihi bir yaşam alanı bulunması ihtimalini arttırıyor..

Khalet al-Jam’da bulunan bu mezarların Orta Tunç Devri’ne ait olduğu ve toplumun verimli bir arazi üzerinde pastoral ve tarıma dayalı bir yaşam sürdüğünü anlaşıldı. Bulunan mezarlar Tevrat’ın Bereşit kısmında tasvir edildiği gibi aile kabristanlarının korunduğunu ve birçok neslin birlikte gömülme uygulamasının doğruluğunu gösterdi.