İsrail’de kadın milletvekillerinden Katsav isyanı

Cinsel taciz ve tecavüz suçlarından hapiste yatmakta olan İsrail eski Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın bu ay sonu erken salıverilmesi ihtimaline İsrail Parlamentosu Knesset’in kadın milletvekillerinden sert tepkiler geldi.

Dünya
16 Mart 2016 Çarşamba

İsrail’de yayın yapan Channel 10’ un haberinde, Katsav’ın ay sonunda şartlı tahliye kurulu karşısına çıkacağı ve kurulda erken salıverilmesi kararı alınmasa dahi, İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked’in, Devlet Başkanı Reuven Rivlin’den cezayı hafifleterek Katsav’ın serbest kalmasını isteyeceği bildirildi. Haberde ayrıca Rivlin’in bu plandan haberdar olduğu ve planı desteklediği de belirtildi.

2010 yılında mahkemece suçlu bulunan Katsav, yedi yıl hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Şaked’in ofisinden yapılan açıklamada ise henüz bu konuyla ilgili bir çalışmaları olmadığı, ellerine böyle bir talep geçmediği ve sadece şartlı tahliye kurulunun Katsav’ın hapis cezasını görüşeceğini bildikleri söylendi.

İsrail eski Adalet Bakanı ve Siyonist Birlik Partisi’nin milletvekili Tzipi Livni ise, kendi deyimiyle geçmişte ‘Katsav Sınavı’na karşı koyduğunu ve kendisinin görev başında olduğu sürede ofisine iletilen affedilme başvurularını reddettiğini açıkladı.

Siyonist Birlik Partisi’nden bir başka milletvekili Shelly Yacimovich de Katsav’ın erken tahliyesine sert bir şekilde karşı çıkarak kişisel Facebook sayfasında yazdığı yazıda, “Katsav seri bir cinsel tacizci ve çok sayıda kadına zarar vermiş şiddetli bir psikopattır. Katsav hiçbir zaman yaptıklarından pişmanlık duyduğunu söylemedi. Katsav tüm mahkeme süresince yalan söyledi, yalan söylediği ispatlandığında dahi yalan söylemeye devam etti. Bu aşamada Katsav’ın serbest bırakılması kurbanlarına korkunç bir mesaj verecek, adaletin son derece etkileyici şekilde geldiği noktayı gölgeleyecek ve kanun önünde herkesin eşit olduğuna dair inancı sarsacak. Katsav’ın tanınırlığı sayesinde ceza indirimi alması için geçerli hiçbir sebep olamaz” ifadelerini kullandı.

Meretz Partisi’nden milletvekilleri Zehava Gal-On, Tamar Zandberg ve Michal Rosin de Şaked’e şartlı tahliye kurulunun kararını hiçe saymaması yönünde çağrıda bulundular.