Kadınlar ´halla: Şabat Ekmeği´ yaparak birlik mesajı verdi

Dünyanın çeşitli ülkelerinde binlerce kadını buluşturan ve birleştiren ‘Mega Challah Bake’ faaliyetinin İstanbul ayağı, aralarında Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın eşi Reyna Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh’in eşi Tuna İbrahimzadeh, Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva’nin eşi Leyla Haleva olmak üzere Ulus Musevi Okullarından, gençlik kuruluşlarından, kurumlarından ve Yahudi cemaatinden 400 ‘den fazla kadın ve genç kızı hep birlikte halla yapmak üzere 10 Mart Perşembe akşamı bir araya getirdi.

Nazlı DOENYAS Toplum
16 Mart 2016 Çarşamba

Bugüne kadar farklı zamanlarda, 6 kıta, 23’ten fazla ülke ve 100’den fazla şehirde farklı yaşlardan, bölgelerden, yaşam tarzlarından binlerce kadın ve genç kızı buluşturan ve çok büyük boyutta bir halla yapma günü olan etkinlik, Türkiye’de ilk defa İstanbul’da 70 Pencere/Shivim Panim ve Aşkenaz Kütüphanesi işbirliği çerçevesinde gerçekleşti.

Mega Challa Bake/Istanbul etkinlik fikrinin çıkış yeri, katılımcılara dağıtılan kitapçıkta şöyle dile getiriliyor: “Hayalleriniz sizi korkutmuyorsa, yeterince büyük hayal kurmuyorsunuz derler. Bu akşam da bir hayalden doğdu. Sosyal medyada dünyanın dört bir yanında düzenlenen Mega Halla Pişirme etkinliklerinin resimlerini görünce, neden burada da yapmıyoruz diye düşündük. Bir saat içinde Yahudi kadınlar için birlik ve eğlenceyle dolu ve tabii ki güçlü bir mesaj içeren bir gece düzenlemeye kararlı bir grup kadın oluverdik.” Her sene düzenlenmesi düşünülen Mega Halla Etkinliği Komitesini oluşturan bu bir grup gönüllü kadın grubu Teri Benveniste, Chaya Chitrik, Leah Cibili, Nazlı Doenyas, Sibel Kalaora, Suzette Koenka, Ethel Natan, Esther Özlevi, Miriam Porush, Elda Sevevi, Dalya Valansi, Zizi Yaeş ve Tanya Yanni’den oluşuyor

Karar verildikten sonra tüm hazırlıklarının iki aydan kısa rekor bir zamanda tamamlandığı etkinlik, gönüllü sponsorlar tarafından desteklendi. Davet - Creative Goup masa süslemelerinden tüm dekorasyon işlerine, masaların yerleştirilmesinden, gece akışının koordinasyonu ve son dakika eksiklerinin tamamlanmasına kadar tüm detayları organize ederken, Mix Music-Event Solutions gecenin tüm müzik, projeksiyon, ışıklandırma ve ses sistemlerinin rahat ve etkili şekilde yapılmasını sağladı. Betty Mazalto-Photography, faaliyetin her aşamasında farklı ve keyifli fotoğraflar çekerek, geceden bol bol gülümseten kalıcı hatıralar yarattı. Ayrıca Tatil Sepeti ve birçok cemaat üyesi, kullanılan tüm malzemeler ve gereçlere gönülden gelen maddi destek sağladı.

10 Mart Perşembe saat 18.30’da Maslak Steinberger Otelinin balo salonu, Mega Challah Bake için hazırdı. onar kişilik düzenlenen yuvarlak masalar, iç açıcı yumuşak bej-pembe renkleri, masa süsleri ve aynalarıyla adeta düğün masalarını andırıyordu. Her kişinin önünde o kişinin kullanımına özel cam karıştırma kasesi, hamur yapmak için tam ölçülere göre hazırlanmış ve ayrı ayrı ambalajlanmış un, şeker, maya, tuz, yağ, yumurta, su ve bunları karıştırmak için kaşık ve pembe eldivenler bulunuyordu. Masanın ortasında pembe kağıtlarla süslü aynalı kutunun içinde La Casa-Barınyut’tan peynirli, somonlu sandviçler ve cupcake’ler hazırlanmıştı. Ayrıca çay, kahve ve su için ayrı masalar düzenlenmişti. Bunlara ek olarak herkesin sandalyesinde özel baskılı Mega Challah Bake önlüğü ve bir sürpriz hediye paketi düşünülmüştü. Herkes için ayrı ayrı hazırlanan hediye paketindeki armağanlar: hamur hazırlarken saçları koruyacak pembe baş örtüsü, hallanın anlamının, tariflerinin ve gece boyunca söylenen şarkıların Türkçe anlamları ile yazılı olduğu Mega Challah Bake kitapçığı, halla ayırmadan önce ve evde her zaman kullanılacak tsedaka kutusu, hamur kabarırken üzerini örtmek için halla ayırma duasının yazılı olduğu özel  bir örtü, fırın tepsisi, fırın tepsisinin rahatça eve taşınabilmesi için kenarı pembe ipli özel taşıma kutusu, hamura şekil vermek için kullanılacak bir çift eldivendi.

Katılmak için ön kayıt gerektiren gecede, kimileri önceden masa tercihlerini ileterek kendi arkadaşları ile oturdu, kimileri ise tercih belirtmeyerek farklı kişilerle tanışma fırsatını değerlendirdi ve yeni arkadaşlıklar kurdu.

Gece, katılımcılara hoşgeldiniz dedikten sonra, özel olarak bu gece için getirilen Avustralyalı şarkıcı, besteci ve yazar Sara Hecht’in neşeli şarkılarıyla başladı.

Daha sonra söz alan Aşkenaz Sinagogu Hahamı Rav Mendy Chitrik’in eşi Chaya Chitrik, konuşmasına salonu dolduran ve yaşamlarında sevdiklerinin öncelik almasına her an hazır olan tüm kadınları hep birlikte alkışlamaya davet ederek başladı. Chitrik, kadınların başkaları için seve seve bir çok fedakarlık yapmaya hazır olduğunu, ama bu akşam, 400’ü aşkın kadın olarak kendimize özel bir zaman ayırarak bu özel zamanı da Yahudiliğimize, Yahudi kadınına verilen üç mitsvadan biri olan Halla ayırma mitsvasını yerine getirmek için ayırdığımızı, bu kutsal sebep için birada olduğumuzu dile getirdi. Daha sonra kadının öneminin ve gücünün Tora’da açıkça belirtilmiş olduğunu ifade etti: “Babamız Avraam ve annemiz Sara arasında hararetli bir tartışma sürer. Avraam’ın kendi fikri, Sara’nın ise aynı konuda bir başka fikri vardır. Tora bize, Tanrı’nın Avraam’a ‘Sara’nın sana tüm söylediklerine kulak ver. Onu dinle’ dediğinden bahseder. Ve kelimeler, sadece bu durumda değil, her şart altında Avraam’ın Sara’yı dinlemesi gerektiğine işaret eder.”

Chaya Chitrik’in konuşmasından sonra sıra, masada hazır olan malzemeleri biraraya getirip hamuru hazırlamaya geldi. Sahnede masadakilerle bir örnek hazırlanmış malzemelerin her biri, Mega Halla Ekibinin kadınları tarafından, mistik anlamları açıklanarak karıştırıldı. Salonun çeşitli yerlerine yerleştirilen projeksiyon ekranları, sahnenin farklı açılardan herkes tarafından görülebilmesini sağladı. Unu kullanmadan önce elediğimiz, bunun düşüncelerimizi, konuşmalarımızı ve hareketlerimizi de saflığımızı bozabilecek şeylerden elemeyi simgelediği ifade edildi. Ayrıca kalbimizin isteklerini yetzer ara-kötü dürtüden elemeyi, halkımızdan hastalığı, kibiri, nefreti elemeyi, Tanrı’dan parnasa-geçim, bereket ve bolluğun akmasını dilediğimiz anlatıldı. Mayanın kabarma, büyüme ve çoğalmayı simgelediği, mayayı katarken iyi ve güzel davranışlarımızın, evimizin bolluk ve bereketinin kabararak çoğalması üzerine yoğunlaştığımız belirtildi. Şekerin tatlılığı, yumuşaklığı, hoşluğu, sevgiyi, neşeyi simgelediği, şekeri katarken içimizdeki bu özellikleri dışa vurabilmemizi ve kendimizde ve etrafımızdakilerde sadece iyilik görebilmemiz dileğini yansıttığı anlatıldı. Tuzun ise, sınırları, sorumlulukları ve ciddiyeti simgelediği, kişinin kendi ihtiyaçları ile ailesinin ve işinin ihtiyaçları arasında dengeyi kurabilmesinin çok önemli olduğunu, bunun abartılı ve kırıcı bir şekilde değil, ölçülü ve dengeli bir şekilde yapılması gerektiği vurgulandı. Yağın bolluk, bereket, nimetler, kutsanmayı; yumurtanın bolluk ve bereketi, suyun ise birleştirici güç olduğu, hayatı, inancı ve Tora’yı simgelediği anlatıldı. Bu şekilde karıştırılıp yoğrulan hamur, üzeri özel olarak hazırlanmış örtüyle kabarmaya bırakılırken, katılımcılar Sara Hecht’in neşeli şarkılarına eşlik etti, sandviçler yendi, çaylar, kahveler içildi, grup resimleri çekildi.

Jak Arditti’nin objektifiyle hazır bulunduğu gecede hamurun kabarmasından sonra yine sahnede halla ayırma mitsvasının ne anlama geldiği ve bunun nasıl yapılacağı, uygulamalı olarak gösterildi. Bu anın, çok özel bir an olduğu, bu an göklerdeki kapıların açık olduğunu, o yüzden dileklerimizi, dualarımızı göklere yollamak için çok elverişli bir zaman olduğu belirtildi. Bu mitsvayı yerine getirmeden önce tsedaka kutusuna ufak bir tsedaka koymanın çok güzel etkileri olan bir davranış olduğu söylendi ve herkesten, evlerine götürecekleri kendi tsedaka kutularına tsedaka koymaları rica edildi.

Halla ayırma mitsvası yerine getirildikten sonra, ikili, üçlü, dörtlü, altılı örgüler, farklı yuvarlak halla şekilleri sahnede gösterilerek yapıldı. Sahnede örgü şekilleri gösterilirken masaların arasında dolaşan görevliler de masalarda farklı örgülerin denenmesine yardımcı oldu. Herkes kendi yaptığı hallaları, evlerinde pişirmek üzere, özel hazırlanmış fırın tepsilerine ve özel taşıma kutularına koydu.

Herkese katıldıkları için teşekkür edildikten sonra gelecek sene tekrar buluşma dilekleri ile gece son buldu diye düşünülürken, Mega Challah Bake, gecenin ilerleyen saatlerinde whatsapp, instagram ve facebook’ta yoğun olarak paylaşılan event resimleri ve evlerde pişirilmiş halla resimleri ile devam etti.