Üç Arap İsrailli öğrenci teknoloji ödülü kazandı

İsrail’de her yıl düzenlenen ve lise öğrencilerinin teknik projelerinin yarıştığı Genç Mühendisler Yarışması’nda üçüncü olan ekip Arap takımı oldu.

Dünya
15 Mart 2016 Salı

Tamim Zoabi, Masar Zoabi ve  Rua’a Omari, Kuzey İsrail’de fakir bir Arap kasabasında yaşayan üç öğrenci olarak, kısıtlı maddi  imkanlarına rağmen, yarışmada derece almayı başardılar.

İsrail tarihinde ilk defa böyle kapsamlı bir yarışmada Arap takımı ödül aldı.

Arap öğrenciler yarışmaya katıldıklarında dünyanın sayılı Start-Up ülkelerinden biri olan İsrail’deki rekabetin farkında idiler. Dolayısı ile en yakın yangın musluğunu gösteren yazılım projelerinin bir derece almasını beklemiyorlardı.

Yarışmada jürinin önüne gelen projeler arasında beyin dalgalarını manipüle edip depresyonu engelleyen bir kasktan, yer mayınlarını saptayıp askerlere bildiren prototip bir robota kadar son derece karmaşık buluşlar yer alıyordu.

Ancak misyonu, lise öğrencileri arasında en iyi Start-Up projeyi yapan takımı belirlemek olan yarışmanın jürisi kararını açıkladığında, Arap takımı kulaklarına inanamadı; projeleri İsrail üçüncüsü idi.

Üç Arap öğrenci Bustan El-Marj Teknik lisesinde okuyor.  Söz konusu lise, İsrail Eğitim Bakanlığı tarafından Arap nüfus ile Yahudi nüfus arasındaki eğitim uçurumu giderme kapsamında yapılan bir projeden destek görüyor.

Takımın lideri Masar Zoabi, projelerini yaparken birçok maddi sorun yaşadıklarını, okuldaki internet bağlantısının bile kısıtlı olduğunu belirtti.

Üç Arap gencin hayali bu yarışmayı kazanarak eğitimlerine İsrail’in prestijli mühendislik fakültelerinden birinde devam etmekti.

Bu hayal gerçek oldu…

Yarışmada üçüncü gelmek bir İsrail üniversitesinde kısmi burs alarak teknoloji konusunda yüksek öğretim için yeterli oluyor.