Kongre’den Obama’ya tavsiye “Arjantin’de terör kurbanı Yahudileri ziyaret et”

Amerikalı iki kongre üyesi, Arjantin’e bir ziyaret düzenleyecek olan ABD Başkanı Obama’ya, ülkede 1990’lı yıllarda yaşanan terör saldırılarından kurtulan Yahudi cemaati ile bir araya gelmesini tavsiye etti.

Dünya
7 Mart 2016 Pazartesi

Beyaz Saray Dışişleri Komitesinin önde gelen isimlerinden Ed Royce ve Eliot Engel, ABD Başkanı Barack Obama’ya 23-24 Mart tarihlerinde yapacağı Arjantin gezisinde, iki ülke arasındaki teröre karşı dayanışmayı desteklemek adına, terör saldırılarından kurtulan Yahudi cemaati üyeleriyle bir araya gelme tavsiyesinde bulundu.

Kaliforniya’nın Cumhuriyetçi temsilcis Royce ve Demokrat New York temsilcisi Engel, Beyaz Saray’a bir mektup yazarak, 17 Mart 1992’de İsrail Büyükelçiliğine ve 18 Temmuz 1994’de Arjantin Yahudi Cemaati Merkezine (AMIA) yapılan terör saldırılarında zarar görmüş aileleri ve Yahudi cemaatini ziyaret etmesini tavsiye ederek, ABD Başkanı’nın bu ziyaretinin Arjantin ile terörle mücadelede birlikte ilerleyeceği anlamına geleceğini belirtti.

Arjantin’de 1990’lı yıllarda meydana gelen terör olaylarını İran destekli Hizbullah terör örgütünün yaptığı düşünülüyor. İsrail elçiliği bombalanmasında 29 kişi, AMIA’ya saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Arjantin yetkilileri bu olaylardan sorumlu olanları adalete teslim etmek için çalışmalarını sürdürmekte. Bazı resmi kaynaklara göre Arjantin eski Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’ın İran ile bağlantısı olduğu iddia ediliyor. Geçen yıl bu suç üzerinde araştırma yapan Yahudi asıllı savcı Alberto Nisman cinayete kurban gitmişti.