Neo-Nazi’ler Slovakya’da mecliste

İktidardaki solcu parti yapılan son seçimlerde göçmen karşıtı kampanyası ile yine meclisteki çoğunluğu kazanmayı başardı fakat açıklanan sonuçlara göre hükümet kurabilmeleri için koalisyon kurmak zorundalar. Seçimdeki sürpriz ise neo-Nazi partinin ilk kez milletvekili çıkarmayı başarması oldu.

Dünya
9 Mart 2016 Çarşamba

Başbakan Robert Fico’nun genel başkanı olduğu Smer-Social Demokrasi Partisi yüzde 28,3 oy oranı ile 150 vekillik meclisin 49 sandalyesini alarak birinci parti oldu. Fico, 2012 seçimlerinde aldığı 44,4 oy oranında ciddi bir kayıp yaşadı. Neo-Nazi parti ise yüzde 8 oy oranı ile 14 vekil çıkardı.

Neo-Nazi partinin, ülke siyasetinde NATO’yu bir terörist organizasyon olmakla suçlayan söylemleri biliniyor. Kapatılan eski neo-Nazi partisinin Genel Başkanı olan Marian Kotleba, Slovakya siyasetinde yeni bir isim değil. Daha önceleri 2.Dünya Savaşı’ndaki kukla Slovak hükümetine sempatisini açıklamış, ‘’NATO’yu Durdurun’’ ve ‘’Yankiler Eve Gidin’’ gibi afişleri bölgesel bir yönetim görevindeyken ofisinin penceresinden açmış siyasetçi meclise giren partinin de genel başkanı.

Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Kotleba’nın meclise girmesi üstüne, ‘’Meclise bir faşisti seçtik. Avrupa’da Slovakya’nın algısı değişebilir’’ yorumunu yaptı.