Sanatta kısa kısa: RONİ BENİSE:  The Spanish Guitar 

Emmy ödüllü gitar virtüözü Roni Benise’in yaratıcısı olduğu ihtişamlı gösteri ‘Benise: The Spanish Guitar’, 19 Mart tarihinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde.

Tuna SAYLAĞ Sanat
9 Mart 2016 Çarşamba

Amerikalı sanatçı Roni Benise’in Nebraska’da başlayıp Los Angeles’ta devam eden hikâyesi oldukça etkileyici. Bir rock yıldızı olmak isterken flamenkonun büyüsüyle tanışan ve o gün bugündür klasik gitarını elinden düşürmeyen sanatçı, farklı elementleri bir araya getirdiği işlerinde dünya müziğine eşsiz yorumuyla değer katıyor. Benise’e dünyanın en yetenekli dansçıları arasından seçilen ekibi The Gitanas, Brezilyalı koreografi ustası Alex Magno’nun hazırladığı mükemmel koreografi ve harika kostümleri ile eşlik ediyor.

 ‘the Seed’de iki müthiş yetenek: ESTHER YOO & ZHANG ZUO

Sibelius Keman Yarışması birincisi Koreli virtüöz Esther Yoo, gizli bir koleksiyoner tarafından kendisine verilen ‘Prince Obolensky’ adında 300 yıllık çok özel bir Stradivarius çalarken;  tanrı vergisi yeteneği ile günümüzün sıra dışı piyanistleri arasında kabul edilen Çin Uluslararası Piyano Konçertosu Yarışması birincisi Zhang Zuo ile 12 Mart akşamı Sakıp Sabancı Müzesi the Seed’de aynı sahneyi paylaşıyor! İkili, İstanbul Resitalleri kapsamındaki konserde, Bach,  Mendelssohn, Sibelius,  Brahms, Çaykovski ve Glazunov’un eserlerinden bir seçki sunacak. Konuklar,  ‘MACK. Sadece Işık ve Renk’ sergisini  18.00-19.30 saatleri arasında resital biletleriyle gezebiliyorlar. 

www.istanbulresitalleri.com

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİNDE ‘ACTRİCES’  

Çoğu Fransız olan 25 kadın sanatçının portresinden oluşan ‘Actrices’ sergisi, güzelliği ve farklı yönleri ile dikkat çeken kadına bir saygı duruşu. Aline Arlettaz küratörlüğünde, FKM ve Roman de Kermadec’in işbirliğiyle düzenlenen sergi, aynı zamanda oyuncu ve şarkıcı Jane Birkin ile film müzikleri bestecisi John Barry’nin Aralık 2013’te erken yaşta kaybettikleri kızları Kate Barry’i bir anma. Eşi benzeri olmayan sanatçı bakışı ile karmaşa ile sadeliği harmanlayan Kate Barry, her sanatçının tanımlanamayan kişisel özelliklerini yakalamayı başarıyor. Barry, Catherine DeneuveIsabelle Huppert, Monica Belluci, Emmanuelle Béart, Audrey Tautou ya da Adele Exarchopoulos gibi tanınmış yıldızlar kadar yeni neslin genç isimlerini de ölümsüzleştiriyor. 

Sergiyi, 9 Mart – 18 Nisan tarihleri arasında gezebilirsiniz.

 

Betty Klein ve ‘Oud in the Middle West’ konseri Neve Şalom’da

Betty Klein (Vokal ve Gitar) ve ‘Oud in the Middle West’  grubu üyeleri Marina Toshich (Vokal ve Ud) ve Jacob Meron (Flüt ve Klarnet) katılımıyla yapılacak  ‘Sefarad Ezgileri’konseri, 17 Mart Perşembe akşamı Neve Şalom Sinagogunda gerçekleşecek. Davetiye için Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi, Neve Şalom Sinagogu Vakfı, Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneği ve Or-Yom Huzurevi ile iletişime geçilebilir. 

Bilgi için: Emel Benbasat (0212) 231 92 82

 

KÜBA DEYİNCE BUENA VİSTA SOCIAL CLUB GELİR AKLA!


90’ları yaşamış birçok insan için Küba deyince akla Castro ve puronun dışında bir şey daha gelir; Buena Vista Social Club! Grammy ödüllü çok satan albümleri Buena Vista Social Club’ın 1997’de çıkışından bu yana dünyayı  dolaşan Buena Vista Social Club Orkestrasının vedası da grubun kariyeri gibi uzun soluklu oldu. 2014’ten beri veda turları ‘Adios’ kapsamında yollarda olan orkestra, yoğun istek üzerine 27 Mart’ta İstanbul Volkswagen Arena, 29 Mart’ta ise Ankara M.E.B Şura Salonunda, 85 yaşındaki Omara Portuondo’nun enerjisi ile dans ettirecek. 

www.nnkultursanat.com

PİYANİST DAVİD EZRA OKONŞAR’IN YENİ ALBÜMÜ

Piyanist, besteci ve orkestra şefi David Ezra Okonşar, Ludwig van Beethoven’in 32 piyano sonatından oluşan, ‘LUDWİG V BEETHOVEN -PİANO SONATES’ adlı bir albüme imza attı. Bir CD ve DVD’den oluşan albüm, serinin ilkini oluşturuyor. Sadece Haydn ve Mozart’tan değil, Carl Philipp Emanuel Bach ve Muzio Clementi’den de etkilenen Beethoven piyanoda adeta bir devrim yaratmıştır.

Ludwig van Beethoven'in 32 piyano sonatları serisinin ilk albümüdür. Bu çalışma en az 2-3 yıl sürecek ve 8-10 CD olacaktır.
Dünyada yaklaşık bir düzineden biraz fazla piyanist bu diziyi tamamlamıştır.
Kayıtlar CD ve (video) DVD olarak yayınlanmaktadır.
Çıkan ilk CD-DVD Beethoven'in ilk 3 (opus 2) piyano sonatını içermektedir. Bu eserler bestecinin henüz eğitimini, Joseph Haydn ile tamamladıktan sonra, 25 yaşında bestelediği ve daha şimdiden pekçok yenilik gösteren eserleridir.
CD ve DVD'ler amazon.com'dan temin edilebilir. Ayrıca sanatçının Web sitesinde (okonsar.com) ve Youtube üzerinde de dinlenebilir. Ayrıca, hen Youtube'da hem de DVD içerisinde, sanatçının eserler hakkında yaptığı (Fransızca, İngilizce alt yazılı) bir değerlendirmesi bulunmaktadır.