Sağlık hizmetleri arşivinde yeni dönem

Farklı kuruluşlardan çeşitli sağlık hizmeti alanlar ve bu hizmetlerin hepsini tek bir yerde toplamak isteyenler için kişisel sağlık bilgilerini düzenleyen ve dijital olarak arşivleyen bir hizmet olarak ortaya çıkan MEDZip’in kurucusu Esra Alfandari ile sistemin ortaya çıkış nedenlerini, nasıl işlediğini ve kimlerin yararlanabileceğini konuştuk.

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
9 Mart 2016 Çarşamba

Seninle uzun bir süre önce aile şirketiniz olan Reproset’in yöneticisi olarak konuşmuştuk, dünden bugüne neler değişti?  Çalışma sahasını nasıl değiştirmeye karar verdin?

2004 yılından itibaren Türkiye’de sağlık alanında çalışmaya başladım. O dönemde sağlık bilgileri kâğıt ve medikal filmler üzerindeydiler. Günümüzde ise laboratuar sonuçlarınızı e-mail olarak alıyorsunuz ve MR/CT/Ultrasound gibi tetkiklerinizi size bir CD olarak veriyorlar. Dünya tamamen dijital ortama geçti!

MEDZip fikri babamın ciddi bir hastalığa yakalanması ile başlayan ve yurtdışından ikinci bir görüş almak istediğimizde ortaya çıkan bir sürecin sonucu oldu. Yüklü olarak elimizde bulunan sağlık bilgilerini nasıl yollarız diye düşünürken hepsini dijital bir arşive dönüştürmek ve yurtdışına bu bilgileri bir USB olarak yollamanın, herşeyden ikinci bir kopya yapmaktan daha kolay olacağına karar verdik ve ilk dijital arşivimizi yarattık.

Sekiz yıl Amerika’da, on bir yıl Türkiye’de profesyonel olarak çalıştıktan sonra MEDZip’i kurup bu yolda ilerlemeye karar verdim.

MEDZip’in sağladığı hizmetler nelerdir?

MEDZip, farklı kuruluşlardan çeşitli sağlık hizmeti alanlar ve bu hizmetlerin hepsini tek bir yerde toplamak isteyenler için kişisel sağlık bilgilerini düzenleyen ve dijital olarak arşivleyen bir hizmettir.

Doktorunuzun sağlık bilgilerinizin tümünü bir arada düzenli ve bir zaman çizelgesi sıralı olarak görmesi erken teşhiste ve tedavi sürecinizde çok faydalı olmaktadır.

Sistem nasıl işliyor?

Müşterilerimizin tüm tahlil, görüntüleme ve dokümanlarını kendilerinden alıyoruz. Alınan tüm bilgiler dijital ortama geçiriliyor, düzenleniyor ve MEDZip’in sunucularında arşivleniyor. Arşivlenen bilgiler iki adet kredi kartı görünümlü hafıza kartına yükleniyor ve düzenlenip dosyalanmış orijinal dokümanlarla birlikte geri teslim ediliyor. Böylece müşterimiz üyelik sistemimize dâhil olmuş oluyor. Bir yıl boyunca istediği zaman yeni sağlık bilgilerini bize ileterek arşivine ekleme yapabiliyor. Her üç ayda bir yenilenmiş arşiv müşterimize güncel MEDZip hafıza kartına yüklenip iletiliyor.  Üyelikler müşterinin isteği doğrultusunda her yıl yenileniyor.

MEDZip’ten kimler yararlanabilir?

MEDZip özellikle farklı kuruluşlardan alınan çeşitli hizmetlerin hepsini bir yerde toplamak isteyen, mevcut değerlendirmelerini organize etmekte zorlanan ve özellikle kronik ve düzenli takip gerektiren hastalıkları olan kişiler için çok yararlı bir arşivleme sağlıyor. Yurtdışında tedavi olmak isteyenler veya yurtdışından ikinci görüş almak isteyenlerin sağlık bilgilerini paylaşmalarını kolaylaştırıyor. Ayrıca, çok seyahat edenler için sağlık bilgilerinin yanlarından olması acil durumlarda hekimler için hastaya gerekli müdahalesini yaparken hayat kurtarıcı bir destek sağlıyor (kan grubu bilgisi, alerjik durumlar vb.).

Bunun ücreti nedir?

Sisteme giriş ve yıllık üyelik olarak iki farklı fiyatımız var. Şu anda ‘Tanışma Paketi’miz devam ediyor, güncel fiyatlarımızı www.medzip.com.tr adresinden veya [email protected] ‘den bilgi isteyerek öğrenebilirsiniz.

Sadece bireysel olarak mı ilerliyorsunuz?  Hastaneler ile yurtdışı bağlantılarınız var mı?

Şu anda bireysel olarak ilerliyoruz.  Sağlık konusu çok hassas olduğu için MEDZip tedavi, tanı veya tetkik amaçlı herhangi bir medikal bilgi veya tavsiye vermemektedir.

Şu anda Türkiye’de sizden başka bu işi yapan var mı?

Bu işi MEDZip gibi profesyonel olarak yapan yok.  Bazı hastaneler ve laboratuarlar dijital olarak arşiv tutuyorlar ancak kişisel olarak bu değişik platformlardaki arşivlere erişiminiz her zaman olmuyor ve bilginin sahibi siz olmuyorsunuz. 

Sizinde bildiğiniz gibi sağlık ile ilgili datalar şahsa ait özel bilgiler olduğu için bir arada tutmak hastanın kendi sorumluluğundadır.  Müşterilerimiz ile yaptığımız sözleşmede belirttiğimiz gibi biz MEDZip olarak bilgilerizi kesinlikle üçüncü şahıslar ile paylaşmıyoruz.

Esra Alfandari Kimdir? 

1974 yılında İstanbul’da doğan Esra Alfandari, Beyoğlu Anadolu Lisesini bitirdikten eğitimine Amerika’da devam etti.  Lisansını Endüstri ve Sistemler Mühendisliği üzerine University of Southern California’da, yüksek lisansını ise Operasyon ve Ekonomi Mühendisliği üzerine Stanford Üniversitesinde yaptı.  Daha sonra Amerika’da Tedarik Zinciri Yönetimi üzerine bir yazılım firmasında danışmanlık yaptı ve 2004 yılında Türkiye’ye döndü. Alfandari, İstanbul’da profesyonel çalışma hayatına medikal sektörde yönetici olarak devam etti ve 2015 yılında MEDZip’i kurdu. Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneğinde altı yıl Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Alfandari ayrıca MASSİAD, Down Sendromu Derneğine üye.