Rav N. Haleva ‘Avrupa Yahudiliğin Geleceği’ seminerine katıldı

18-22 Şubat arası İtalya’da gerçekleşen ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen 34 katılımcının yer aldığı Matanel Think-Tank (beyin fırtınası) adlı seminere, Türkiye’yi temsilen Rav Naftali Haleva davet edildi.

Toplum
9 Mart 2016 Çarşamba

Herkesin interaktif olarak katıldığı fikir yürüttüğü dört günlük seminerde Avrupa’daki Yahudilerin geleceği, neler yapılabileceği hakkında çeşitli konular gündeme getirildi. Günümüz global dünyasında Yahudi kimliğini çocuklarımıza en etkin verme yolları, çocuklarımız üzerinde var olan olumsuzluklardan kurtulma metotları, ideal eğitim yöntemleri, Yahudilerin ve Yahudiliğin Avrupa’ya kattıkları irdelenen konu başlıklarından bazıları oldu. Avrupa’da artan antisemitizm karşısında yapılabilecekler ve Yahudileri geniş topluma tanıtma yolları hakkında konuşuldu. Asimilasyon durumları ile nasıl baş edilebileceği ve gençleri bir araya getirmek için yapılabilecek projeler analize edildi. Manevi değerler hakkında özellikle hangi konuların öncellikli olduğu, din adamı ve liderlerin dikkat etmesi gereken hususlar tartışıldı. Avrupa Yahudi cemaatleri arasında yapılabilecek ortak çalışmalar hakkında fikirler yürütüldü.

Program sırasında Rav Naftali Haleva kendimizi geniş topluma tanıtma hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar ve Yahudi kimliği ve eğitiminde hassas olunması gereken noktalar olmak üzere iki ayrı konuşma yaptı. Seminer sırasında, Avrupa cemaatleri arasında gerçekleşen, Hegkom bünyesinde organize edilen Uluslararası Şabat Projesinde, Türk Yahudi Cemaati’nin kazandığı birincilik ödülünün sertifikası da Rav Haleva’ya verildi. Rav Naftali Haleva bu ödülün cemaatimiz adına gurur verici bir olay olduğunu, birlik ve beraberliğimizin somut bir örneğin kanıtı olduğunu belirtti. 

Verimli ve etkileyici geçen konuşma ve çalışmalar sonrasında yapılan tüm konuşmaların en önemli noktaları hakkında hazırlanmış bir sunum ile seminer sona erdi.