“Kadınlar bisiklete binmeli mi?”

Dünyanın ilk Yahudi kadın dergisi The American Jewess 1895 yılında yayına başladığında derginin sayfaları arasındaki tartışma konularından biri “Kadınlar bisiklete binmeli mi?” idi.

Dünya
7 Mart 2016 Pazartesi

St Lois’li Rosa Sonneschein tarafından kurulan dergi 1895 yılı ile 1899 yılları arasında yayınlanmış ve ‘Kadınlar bisiklete binmeli mi?’ konusundan, ‘Sinagogda kadınların yerine kadar  değişik konuları işlemiş.

Dergi aynı zamanda o yıllarda yeni kurulan ABD Ulusal Kadınlar Birliği örgütünün de gayri resmi sözcüsü olarak nitelendirilmiştir.

29.000 okuyucuya erişen  dergi, finansal problemlerle karşılaşınca 1899 ağustosunda kapanmış.

1895 yılından bu yana kadın hakları konusunda Batı dünyasında büyük aşamalar kaydedilirken bazı  ülkelerde durum halen endişe verici.

Seyahat konusunda bilgiler veren travellingtwo.com sitesinde İran konusunda yapılan uyarıda ülkeye bisiklet ile girecek kadınlar uyarılmakta.

Travellingtwo.com, İran seyahati tavsiyelerinde; her ne kadar İran’da kadınların bisiklete binmesi yasak olmasa da yazılı olmayan bir kural olarak toplumun bisiklet kullanan kadınları onaylamadığın belirtiyor ve potansiyel kadın turistleri uyarıyor.

Suudi Arabistan’da ise 2013 yılına kadar kadınların bisiklete binmesi yasak idi. Ancak Suudi Krallık kanunlarda bir değişiklik yaparak kadınların sadece yazlık ve tatil yörelerinde bisiklete binmesine izin verdi.

Ancak iznin iki şartı var;  kadının yanında mutlaka bir erkek olacak ve kıyafeti  geleneğe uygun olacak.