YouTube, nefret suçuna karşı Filistin medyasını gözleyen hesabı kapattı

Küçük bir kızı ‘Siyonist Ruhu Yok Edin başlıklı bir şiiri okurken gösteren videoyu yayınlayan Palestinian Media Watch (PMW) isimli YouTube hesabı süresiz olarak kapatıldı.

Dünya
7 Mart 2016 Pazartesi

PMW kurucusu Itamar Marcus’un açıklamasına göre, YouTube daha evvel de nefret söylemi yaymak olarak nitelendirdiği bazı videoları yanlış anlama dolayısı ile silmişti.

Ancak YouTube’un hesabını sildiği PMW’nun misyonu, tam tersine; Filistin medyasından  nefret suçuna yapılan çağrılara engel olmak.

Kanal Filistin medyasındaki ahlak dışı ve provakatif materyalleri gözlüyor ve kanalında yayınlayarak yetkilileri uyarıyor.

Ancak sergilenen bu provakatif videolar YouTube yönetimi tarafından sanki PMW’nin yayını gibi anlaşılıyor.

Marcus’un belirttiğine göre, YouTube daha daha önce çeşitli defalar  bu tip hassas kayıtları silmesi  için  PMW’u uyarmış, silinmeyince de müdahale edip kaldırmış. Ancak Marcus yetkilileri arayıp durumu açıklayınca videolar tekrardan yayına konmuş.

YouTube, 6 Mart itibarı ile  kanalın ölü linkine koyduğu açıklamada şu ifadeyi kullandı: “Bu hesap devamlı olarak YouTube genel ahlak ilkelerine karşı bir tutum sergilediğinden dolayı kapatılmıştır.”

Kanalın kapatılmasına yol açan son video kaydı, Filistin TV’sinden alınmış bir kayıttı. Videodaki kızın okuduğu şiirde ayrıca “Savaş işgalci düşmanı yok edecek” gibi ifadeler yer alıyordu.

PMW birçok Avrupa devleti tarafından tanınan bir kuruluş. PMW’nin raporları Avrupa’da, Filistin medyasında  yer alan nefret suçu ile ilgili kayıtların devlet kademesinde tartışıldığı birçok toplantıda kaynak olarak kabul ediliyor.

Marcus basına açıklamasında, gerekli başvuruyu yaptıklarını, en kısa zamanda yanlış anlamadan kaynaklanan bu durumun düzeleceğini umduğunu belirtti.