ABD’nin Indiana Eyaleti Meclisi, İsrail karşıtı BDS örgütünü kanunsuz ilan etti

ABD-Indiana Eyaleti yerel meclisinin büyük bir çoğunlukla yasalaştırdığı kanun teklifine göre, bundan sonra hiçbir devlet kurumu BDS ile ilişkide olan gerçek ve tüzel kişilerle ticari ilişkiye giremeyecek. Aksi yapıldığı takdirde müeyyide söz konusu olacak.

Dünya
4 Mart 2016 Cuma

47’ya karşı 3 oyla kabul edilen kanun, şimdiye kadar İsrail lehine çıkarılan kanunlardan farklı olarak; yerleşimleri İsrail tarafından kontrol edilen toprakların içinde kabul ediyor ve yerleşimlerin boykot edilmesini de onaylamıyor.

Kanun ayrıca, Indiana sınırları içinde bulunan devlet üniversitelerinin de İsrail’i boykot etmesini engelliyor.

Söz konusu kanun ABD anayasası gereği Cumhuriyetçi  Indiana Valisi Mike Pence tarafından imzalanır imzalanmaz resmen yürürlüğe girecek.

Pence’in, ABD Kongresindeki senatörlük görevi sırasında  her zaman İsrail taraftarı bir duruş sergilediği biliniyor.

BDS aleyhine çıkarılan kanunun çıkması için lobi faaliyetleri yapmış olan Indiana Yahudi Komitesi, meclisin kararını sevinçle karşıladı.

Indiana Yahudi Komitesi kanun için şu açıklamayı yaptı: “ Bu karar ile  Indiana, İsrail ülkesini korumak için kanun kuvvetine başvuran diğer İsrail dostu eyaletlere katılmıştır.”

 

İsrail’e karşı ekonomik boykotu savunan BDS (Boykot, Yatırımları Durdurma ve Yaptırım) örgütü, üniversitelerden sanat dünyasına, birçok konuda İsrail’in boykot edilmesi için propaganda faaliyetleri düzenliyor.