Yahudiler Ukrayna’yı terk ediyor

İç savaş ve ekonomik sebepler Ukrayna Yahudilerinin İsrail’e göç etmesine neden oluyor.

Dünya
4 Mart 2016 Cuma

Marina ve Alexandra Prokopovych kardeşler okudukları lisede antisemit kaynaklı fiziksel saldırıya uğradılar, saldırıya okul öğretmeni bile karıştı, babaları ise yıllar evvel aynı tip bir saldırı sonucu kafasından aldığı darbeden 14 defa baygınlık geçirmişti.

Ukrayna’nın Rakytne adlı küçük bir kasabasında büyüyen  17 yaşındaki Marina ile 15 yaşındaki Alexandra’nın başına gelen gelenler yeni değil.

Ukrayna’da son zamanlarda Antisemitizmin arttığı uluslararası basında sık sık söz ediliyor.

Prokopovych ailesinin Ukrayna’dan İsrail’e göçünü organize eden uluslararası yardım kuruluşu IFCJ’nin sözcüsü  Tali Aronsky’nin basına verdiği bilgiye göre, kızlara fiziksel saldırıda bulunanlar onları Yahudi olmak ve ayrılıkçılıkla suçladılar. 

Saldırıya neden olan konu ise  genç kızların aralarında Ukraynaca yerine Rusça konuşmaları oldu. Her iki kız da ciddi yaralandıkları saldırının ardından aileleri ile İsrail’e göç etme kararı aldı. 

Kızların babaları Dmytro Prokopovych de yıllar evvel ırkçı davranışlar yüzünden lise değiştirdiğini ve bir saldırı yüzünden kafasına dikişler atıldığını belirtti.

Prokopovych, antisemitizmin Sovyet dönemi sonrasından bugüne   Ukrayna’da her zaman olduğunu söyledi.