Filistinli mahkûmun açlık grevi 93. günde bitti

Filistinli bir gazetecinin, İsrail tarafından idari gözaltında tutulmasını protesto etmek için başladığı açlık grevi 93. gün sonunda bitti.

Dünya
2 Mart 2016 Çarşamba

33 yaşındaki Muhammad al-Qiq geçtiğimiz cuma günü, haziran yerine mayıs ayında salınması karşılığında grevi bitirmeyi kabul etti. Bununla birlikte bir Filistin hastanesinde tedavi olma talebi kabul edilmedi. Qiq, şu an Afuala’da bulunan HaEmek Hastanesinde açlığın yıkıcı etkileri nedeniyle tedavi görüyor. Son bir kaç gündür ölüm döşeğinde olmasına rağmen tüm tedaviyi reddetmiş ve su dışında hiçbir şey almayı kabul etmemişti.

İsrail, gazeteciyi, idari gözaltına 24 Kasım’da almıştı. İsrail, herhangi bir hüküm kesinleşmeden de bir tutukluyu 6 ay idari gözaltında tutabiliyor. İsrail Anayasa Mahkemesi bu ayın başında açlık grevinin yarattığı sağlık problemleri nedeniyle grevi bırakmak şartıyla Qiq’in 1 Mayıs’ta salınması kararını almıştı fakat gazeteci hemen salınması kararı alınmadan ve tedavisi bir Filistin hastanesinde yapılması şartı yerine getirilmediği sürece grevi bitirmeyeceğini açıklamıştı.

Qiq, 2003 yılında bir ay, 2014 yılında 13 ay tutuklu kalmıştı. 2008 yılında da Batı Şeria Birzeit Üniversitesinde öğrenci heyetindeki eylemleri nedeniyle de 16 ay hüküm giymişti.