Kamplarda doğmuş bebeklere anıt

Güney Kıbrıs ile İsrail’in savunma bakanları, İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngilizlerin Yahudileri kapattıkları tutuklu kamplarında doğan Holokost kurtulanlarının bebekleri anısına dikilen bir anıtın açılış töreni vesilesi bir araya geldiler.

Kültür
2 Mart 2016 Çarşamba

Güney Kıbrıs ile İsrail’in savunma bakanları, İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngilizlerin Yahudileri kapattıkları tutuklu kamplarında doğan Holokost kurtulanlarının bebekleri anısına dikilen bir anıtın açılış töreni vesilesi ile Lefkoşa’daki bir askeri kampta bir araya geldiler.

General Vasiliou Kapota’nın yöneticiliğini yaptığı aslında Britanya Askeri Hastanesi (British Military Hospital) olarak tanınan kampta 1940’lı yılların sonlarında, ebeveynleri İngilizler tarafından dikenli teller ardında tutulan 2200 Yahudi bebek dünyaya gelmişti.

Bu esir kampları, 1948 öncesinde Britanya hükümeti tarafından Avrupa’dan kaçıp Britanya ablukasını kırmaya ve Kutsal Topraklara ulaşmaya çalışan Yahudileri engellemek üzere kurulmuştu.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon’un Kıbrıslı meslektaşı Christoforos Fokaides ile 24 Şubat Çarşamba günü bir araya geldiği törende hazır bulunan kampta dünyaya gelmiş Zehavit Blumenfeld, bu anıtın inşa edilmesi ile rüyasının gerçekleştiğini ifade etti. “Bazen rüyalar gerçek olur. Ben bugün, 52 bin yasadışı göçmen ile Kıbrıs’taki esir kamplarında doğmuş 2.200 bebeği temsilen sizlerin karşısında bulunmaktayım. Onların, ‘Yasadışı göçmenlerin ve onların çocuklarının hayatını kolaylaştırmak için yaptığınız her şey için teşekkür ederiz’ mesajını sizlere iletiyorum.”

Zehavit Blumenfeld ayrıca Yahudi yaşamı kurtarmak için kendi yaşamlarını tehlikeye atmış Prodromos Papavasiliou gibi Kıbrıslılara teşekkür etmeyi unutmadı.

Moşe Yaalon, Britanya Askeri Hastanesinin Yahudiler ve Güney Kıbrıs halkı için önemine değinerek, “Burada hâlâ yer almakta olan hastane binasının Yahudi toplumunun tarihinde çok önemli bir yeri vardır” dedi.

1946 Ağustos ayı ile 1949 Ocak ayı arasındaki süreçte Güney Kıbrıs’ta 52 bin Yahudi’nin tutuklu kaldığı 12 kamp bulunmaktaydı.