Boğaz’da bir butik sinagog: Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu

2014 yılında Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu başkanlığını Hayim Şalhon’dan devralan Nesim Bihar her geçen gün yahid sayısındaki yükselen ivmeyi ve bunun için yapılan çalışmaları anlattı.

Sibel KONFİNO Toplum
2 Mart 2016 Çarşamba

 Yeniköy Sinagogu başkanlığına ne zaman geldiniz? Yönetim Kurulunu tanıtır mısınız?

Yeniköy Sinagogu başkanlığına Aralık 2014 tarihinde Onursal Başkanımız Hayim Şalhon’dan görevi devralarak başladım. Yönetim Kurulumuz; Onursal Başkanımız Hayim Şalhon, Başkan Yardımcısı Baruh Reina, üyeler Hirsch Horada, Nedim Sadi, Sami Amira, David Valansi, Zizi Hana Yaeş, Ravımız İzak Peres, Hazanımız Şlomo Selim Bihar ve Mezammer Refi Chapan, sekreterimiz  Albert Masa ve sinagog görevlimiz sanmazımız Eliyezer Aruh’dan oluşmakta.

 Dünden bugüne sinagogda ne gibi de€ifliklikler oldu?

Sinagogumuz uzun yıllar sadece bir minyan ile Şabat günleri açılan bir konumdaydı.1995 yılından sonra başta Tarabya, İstinye, Maslak ve Sarıyer bölgelerinde yaşayan özellikle genç kitlenin artmasıyla gelişme konusunda ciddi bir ivme kazandı. 2000 yılında ise  sinagogumuz baştan restore edilerek bugünkü görüntüsünü aldı. 2002 yılında Onursal Başkanımız Hayim Şalhon’un göreve gelmesi ve Ravımız İzak Peres’in göreve başlamasıyla sinagogumuzun faaliyetleri ve sinerjisi her geçen gün artış gösterdi.

2013 yılında yeni inşa edilen ek binamızda yeni seuda salonumuz ve sukamız sinagogumuza kazandırıldı.

 Sinagogun öz geçmifline biraz de€inir misiniz?

Yaklaşık 120 sene evvel, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Yahudi bir banker olan ve Yeniköy’de oturan Avraham Kamondo’nun astım hastası olması sebebiyle ve Şabat günleri başka bir bölgeye gidememesinden dolayı oturduğu evin karşısındaki bugünkü keilamız, kendisine bir aile sinagogu olması için, dönemin padişahı tarafından tahsis edilir. Aileye mahsus sinagog özelliği oluşu bakımından dünyada bir ilk ve tektir.

 Yeniköy Sinagogu bayramlar d›fl›nda her gün duaya açık mı?

Sinagogumuz Pazar hariç haftanın altı günü her sabah ve akşam duaya açıktır.

Bayram günlerinde özellikle Kipur günü seuda salonumuz midraşa dönüştürülerek daha çok yahidin dua etmesi sağlanmakta. Ayrıca Purim ve Sukot gibi bayramlarda dua sonrası özel seudalarımız ile Tu-Bişvat’ta özel etkinliklerimiz, Şavuot’ta  gece sabaha kadar yapılan Tora ve Yahudi yaşamı ile ilgili sohbetlerin yapıldığı Tikun Şavuot faaliyetimiz de oldukça  ilgi çeken özel etkinliklerimiz arasında yer almakta.

 Hâlihaz›rda devam eden faaliyetleriniz ve ileriye yönelik planlanlarınız nelerdir?

Şabat günü tefiladan sonra iki ayrı grup halinde Talmud Tora faaliyetimiz bulunmakta. Yine Şabat günü duamızdan sonra dönüşümlü olarak Ravımız İzak Peres ve Psikolog Nazlı Erbeş ile ailelerle oldukça keyifli sohbet toplantılarımız oluyor.

Perşembe günleri öğlen saatlerinde ise Hanımlar Kolu Sorumlusu Zizi Yaeş öncülüğünde hanımlar için Tora ağırlıklı olmak üzere birçok farklı konuda sohbet günü düzenleniyor.

Sinagogumuzda Tefilin, Bar Mitsva törenleri ile tüm mevlutlar yapılabilmekte. Her geçen gün başta tefilin törenleri için talepler artmakta.

Bölgemizde genç nüfusun olması sebebiyle bu dindaşlarımızı sinagogumuzda daha fazla görmek ve ilgilerini çekmek için haftanın belli günlerinde toplu sohbetler yapmak istiyoruz.

 Sinagoga gelen yahid sayısında gözle görülür bir artışı var. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Biz küçük butik bir sinagog olduğumuzdan dolayı bize gelen bütün yahidler kendilerini çok sıcak ve samimi bir ortam içinde bulurlar. Bizim sinagogumuz tam bir aile sıcaklığı içindedir. Bütün yönetici arkadaşlarımız yahidlerle tek tek ilgilenirler. Hazanımız Şlomo Bihar’ın güzel sesi, Refi Chapan’ın  her gecen gün kendisini geliştirerek sinagogumuza vermiş olduğu katkı ve en önemlisi Rav İzak Peres’ın  bizleri aydınlatıcı deraşaları ve tora sohbetleri, diğer dini, sosyal etkinlikler ile sinagogumuzda giderek artan bir ilgi ve katılım sağlandığını düşünüyorum.

Sosyal medyada Tiferet İsrael Yeniköy Sinagogu mail grubumuz ve Facebook’ta yer alan Yeniköy Tiferet Sinagogu grubumuz ve Whatsapp grubunuz ile faal olarak dindaşlarımız ile iletişim içindeyiz.