İsrail elçisiyle yemek yiyen Mısırlı vekile ayakkabılı saldırı

Geçtiğimiz pazar günü Mısır meclis oturumunda milletvekili Tevfik Okaşa’ya İsrail Büyükelçisi’ni akşam yemeğine davet ettiği için meslektaşlarından biri ayakkabı fırlattı. Bazı meclis üyeleri de Okaşa’nın söz konusu daveti nedeniyle görevinden uzaklaştırılmasını talep etti.

Dünya
2 Mart 2016 Çarşamba

Mısır, 1979 senesinde ABD desteğiyle imzalanan barış anlaşması sonrasında İsrail’i tanıyan birkaç Arap ülkesinden biri. Ancak Mısır’ın komşu ülke İsrail’e karşı tavrı soğuk kalmaya devam etti. İsrail’in Kahire’de büyükelçiliği bulunuyor, ancak Mısırlı yetkililer büyükelçilikle ilişkilerinde mesafelerini özellikle koruyor. Büyükelçilik binası geçmişte birçok protestonun odak noktası olmuştu.

Meclis üyesi ve aynı zamanda da televizyon programcısı olan, tartışmalı programlarıyla tanınan Okaşa geçtiğimiz hafta Dakahlia’daki evinde İsrail Büyükelçisi Haim Koren’i akşam yemeğinde ağırladı. Okaşa, Koren’i televizyonda canlı yayınlanan programında davet etmişti.

Bu hareketi medyada ve geçtiğimiz ay resmi görevine başlayan Mısır Parlamentosunda tepkilere yol açtı. Bazı meclis üyeleri Okaşa’nın görevinden uzaklaştırılmasını talep ederken, Kemal Ahmet isimli bir meclis üyesi oturum sırasında Okaşa’ya ayakkabısını fırlattı.

Meclisin resmi internet sitesine göre, Meclis Başkanı hem Ahmet’i hem de Okaşa’yı oturumdan attı. Reuters’un haberine göre, 100’den fazla meclis üyesi İsrail’le ilişkilerin normalleşmesini reddeden bir dilekçe imzaladı ve Okaşa’yla ilgili soruşturma açılmasını talep etti. Pazar günkü oturum öncesinde basına bir açıklama yapan Okaşa, yanlış bir şey yapmadığını, zira Mısır’ın İsrail’le tam diplomatik ilişkileri olduğunu belirtti. Koren ise Reuters’a yaptığı açıklamada geçtiğimiz çarşamba akşamı ekibiyle birlikte Mısırlı meclis üyesinin evinde üç saat süren bir akşam yemeği davetine katıldığını doğruladı.