Bu hafta ağımıza takılanlar

• İki bin yıl, hep baskı gören ve dünyanın her yerine atılıp saçılan Yahudiler, anayurtlarında bir gün mutlaka devlet kurmayı ülkü edindiler “Eğer sen istersen o bir hayal değildir” diyorlardı, İsrail’i kurunca bu sözü parlamentolarının duvarına yazdılar. Kurdular devletlerini, dünyayı parmaklarında oynatıyorlar… Ve bu günlerde İsrail’le yakınlaşmamız ülke çıkarlarımız için yaşamsal önemde olmasına karşın, her taşın altında Yahudi melaneti arayan, Yahudileri her kötülüğün anası gibi bilen ve bunu tartışılmaz bir saplantı hâline getiren bu “dinci taife” gene o bitmeyen teraneleriyle vaveylaya başladı. Bu ülkede, bu şartlanmışların yüzüne, bu acı gerçekler çarpılmadı yeterince… İşte ayna… Ben çarpıyorum kendi çapımca… CAZİM GÜRBÜZ – www.kocaeligazetesi.com.tr

İzak BARON Diğer
2 Mart 2016 Çarşamba
  • TÜRKİYE’NİN EN KAPALI TOPLUMLARINDAN BİRİDİR YAHUDİLER. BUNUN SEBEBİ SAYILARININ 20 BİNE DÜŞMESİ DEĞİL SADECE, ESAS NEDEN YÜZYILLARDIR VAROLAN GÜNLÜK DİLDEKİ DEYİMLERE DE YERLEŞMİŞ OLAN ÖNYARGILAR VE YAHUDİ DÜŞMANLIĞI

Osmanlı’da ilk matbaayı Yahudi Nahmias kardeşlerin kurduğunu, geçmişten günümüze 101 Yahudi yayın olduğunu, enginarı, ipekböceğini Yahudilerin getirdiğini biliyor muydunuz? Peki Şabat, Hanuka, Hamursuz size tanıdık geliyor mu? Ya maftirim tasavvuf musikisi?

Türkiye’nin en kapalı toplumlarından biridir Yahudiler. Bunun sebebi sayılarının 20 bine düşmesi değil sadece, esas neden yüzyıllardır varolan günlük dildeki deyimlere de yerleşmiş olan önyargılar ve Yahudi düşmanlığı.

Yahudi toplumu bu kapalılığı ve önyargıları kırmak için son yıllarda daha görünür olmanın çabası içinde. Yahudi Tanıtım Günleri Holokost Anması, Struma Anması, kamusal alanda yapılan ilk Hanuka kutlaması bu çabanın adımları.

İşte Neva Şalom Sinagogu’na taşınan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi de Yahudi toplumunu yakından tanımak için çok iyi bir fırsat.

Müze aslında yeni değil, 2001 yılından itibaren Zülfaris Sinagogundaydı. Daha çok kişiye ulaşması için zamanında Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Galata’da yer alan Neva Şalom Sinagogu’na taşındı. Tabii içeriği baştan aşağıyı zenginleştirilerek.

Sinagog ve müzenin birlikte yer aldığı binaya girmek için kimlik kartınızı vermeniz ve 3-4 kapıdan geçmeniz gerekecek. 65 yıllık Neva Şalom Sinagogu’nun üç kez saldırıya uğradığını hatırlatalım.

Nilay Vardar

http://bianet.org/bianet/toplum/172450-turkiyeli-yahudileri-tanimak-ister-misiniz-buyrun-muzeye

 

  • PEK ÇOK YAHUDİ’NİN NİYE PARA İLE İLGİLİ ALANLARDA İŞ TUTTUKLARINI, BUNUN NEDENLERİNİN IRKSAL DEĞİL, TARİHSEL, SOSYOEKONOMİK OLDUĞUNU AÇIKLAR

Dünyada yaklaşık 15 milyon Yahudi var. Bunların hepsinin “bilgiyi ve parayı iyi yönetmesi” nedendir acaba? Amerika’daki Yahudi berberden İran’daki Yahudi bakkala, Ukrayna’daki Yahudi mimardan Güney Afrika’daki Yahudi komünist parti militanına, 15 milyon insanın böyle ilginç bir özelliği paylaşmasının sebebi ne olabilir? Yedikleri yemek mi, soludukları hava mı, damarlarındaki asil kan mı, Tanrı’yla aralarındaki kişisel ve samimi ilişki mi? Ne?

Hiçbir şey değil tabii. Böyle bir özellik yok. “Siyah erkeklerin cinsel organı büyüktür” ifadesiyle “Yahudiler bilgiyi ve parayı iyi yönetir” ifadesi aynı temele dayanır. Olmayan bir temele. Ama ifadelerin ikisine de inanan çok sayıda insan olduğu da kuşkusuz. Bilgi yönetmeyi bir kenara bırakalım, para ile Yahudilik arasında bir ilişki olduğu inancı hem dünyada hem Türkiye’de müthiş yaygın. Garih o anlamsız lafı etmeseydi de, Erdoğan’ın zaten Yahudilerin zengin olduğuna inanıyor olduğundan emin olabiliriz. Niye? Nereden geliyor bu inanç?

Belçikalı Troçkist Abram Leon, 1944’te Nazilerin bir toplama kampında öldürülmeden önce yazdığı The Jewish Question – A Marxist Interpretation (Yahudi Sorunu – Marksist Bir Yorum; New York, Pathfinder, 1970) kitabında Yahudilerin niye “paradan anladıklarını”, niye “tefeci, simsar, tüccar” olduklarını anlatır. Pek çok Yahudi’nin niye para ile ilgili alanlarda iş tuttuklarını, bunun nedenlerinin ırksal değil, tarihsel, sosyoekonomik olduğunu açıklar. Avrupa’da yüzyıllar boyunca ekonominin ana alanlarından ‘yasal’ olarak dışlanan, toprak sahibi olması, tarımda çalışması yasaklanan bir insan grubunun üretim alanından dolaşım alanına ‘sürüldüğünü’, bu grubun ulusal iktisadi süreçlere dahil olmasına izin verilmediği için nasıl ulusal ekonomiler arasındaki ‘çatlaklara’, yani uluslararası ticarete “mahkûm” edildiğini belgeler. Günlük yaşamın ekonomisinde insanlara en önemli gelen şey paradır. Oysa, gerçekte önemli olan üretimdir. Para, üretimle tüketim arasındaki ‘arabirim’dir, üretilen malların dolaşımını kolaylaştıran ikincil bir unsurdur. Para bir anda ortadan kalksa, üretim sürdüğü müddetçe, hiçbir şey olmaz, tüm ihtiyaçlar karşılanmaya devam eder. Üretim durursa, yaşam durur. Yahudiler bu anlamda gerçek ekonominin dışına “sürülmüş”lerdir.

Tarih boyunca İngiltere’ye göç hakkında bir kitap yazmış olan Robert Winder (Bloody Foreigners: The Story of Immigration to Britain, Londra: Abacus, 2005), on ikinci yüzyılda İngiltere’nin finans sektörünü Yahudilerin yönettiğini belirtir ve bunu şöyle izah eder: “Kilise’nin tefeciliği günah sayması, sermaye-yoğun inşaat projelerine (katedraller) düşkün olduğu düşünülürse, çok elverişsiz bir ilkeydi. Dolayısıyla, bu önemli hizmeti karşılamak için Yahudiler davet edildi [aslen Fransa’dan]. Gelenler, zaten loncalar tarafından diğer ticaret ve zanaat alanlarından dışlandıkları için, gerçekte finans ile ilgilenmek dışında bir seçenekleri yoktu”.

Roni Margulies

http://www.avlaremoz.com/2016/02/26/butun-yahudiler-zengindir-roni-margulies/

 

  • HA UNUTMADAN, İLİŞKİLERİN TAMAMEN BİTTİĞİNİ SANAN HALKIMIZA HATIRLATALIM; DEVLETE YAKIN İSİMLER DE DAHİL ÇOK KİŞİ İSRAİL İLE ÇATIR ÇATIR İŞ YAPIYOR

Türkiye’nin ilişkilerini başta Gazze zulmü ve Mavi Marmara krizi nedeni ile dondurduğu İsrail ile yapılan görüşmelerde önemli aşama kaydedildi. Yaz başına dek açıklanabilir. Türkiye bu arada misafir ettiği Hamas’ın iki önemli ismini de İsrail’e, anlaşma şartlarından biri olarak sessiz sedası göndermiş. İlginç değil mi? Ha unutmadan, ilişkilerin tamamen bittiğini sanan halkımıza hatırlatalım; devlete yakın isimler de dahil çok kişi İsrail ile çatır çatır iş yapıyor. Şimdi sıkı durun; ilişkilerin dondurulduğu 2009’da 2.5 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, bu donmuş süreçte şimdi ne kadar biliyor musunuz? 6 milyar doların üzerinde. Yani tribünlere ve şova kendinizi kaptırmayın; hayat aşağıda başka akıtılıyor.

Metehan Demir

http://lojiblog.com/baskentten-5-kulis/

 

  • BELKİ FARKLI OLMAKTAN KORKMAMAYI ÖĞRENMEYİ BAŞARABİLDİĞİM; BELKİ DE ASLINDA KORKUNUN KARŞISINDAKİ YALNIZLIĞIMI GİDERMEMDE BANA BİR DAYANAK OLDUĞU İÇİN JUDEO ESPANYOL’U BİR PARÇAM YAPABİLDİM

Küçükken Judeo Espanyol ile kurduğum ilişki bu şekildeydi. Bu garip ve tanımsız dil, anlamak için uğraşmak yerine olmamasını tercih ettiğimdi. Büyüklerimin, benim anlamamı istemediği konular için kullandığı şifreli ve gizemli bir yoldu. Farklıydı ve benim farklı olduğumun mührüydü. Hem İspanyolcaydı hem Türkçeydi ama ikisi de değildi. Bu iki dilin birbirini tamamlaması ile var oluyordu; biri olmadan diğeri yarım kalıyordu ama ortaya çıkan iki dilin birleşimini aşıyordu.

Sonra sonra ilişkim değişti Judeo Espanyol ile. Belki farklı olmaktan korkmamayı öğrenmeyi başarabildiğim; belki de aslında korkunun karşısındaki yalnızlığımı gidermemde bana bir dayanak olduğu için Judeo Espanyol’u bir parçam yapabildim.

Şefkatin dili oldu benim için. “Luzya de kaza”ydım ben, evin güzeli… “İja de la madre” annesinin kızı, annesinin bir parçası… “Presyadika”ydım, kıymetliydim ve kıymetim hep Judeo Espanyol ile ifade buluyordu. Evin sıcaklığı bu dilin içinden doğuyordu, ana dilim değildi ama anaç olan bu dildi benim için. Ailemle olan bağım bu dile emanetti.

Zaman içerisinde fark ettim ki Judeo Espanyol başka emanetler de yüklenmişti. 1940’ların başındaki 20 Kur’a Askerlik vakası, Türkiye Yahudileri arasında Judeo Espanyol bir isim edinmiş “Las Vente Klasas” olarak anılır olmuştu. Balkanlar’daki Sefarad Yahudileri, İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiklerine bu dille ağıtlar yakmıştı. Dil kederin ve yasın aracı, aracısı olmuştu.

Sinyora Öjeni

http://www.avlaremoz.com/2016/02/22/anac-dilim-judeo-espanyol-sinyora-ojeni/

 

  • VE BU GÜNLERDE İSRAİL’LE YAKINLAŞMAMIZ ÜLKE ÇIKARLARIMIZ İÇİN YAŞAMSAL ÖNEMDE OLMASINA KARŞIN, HER TAŞIN ALTINDA YAHUDİ MELANETİ ARAYAN, YAHUDİLERİ HER KÖTÜLÜĞÜN ANASI GİBİ BİLEN VE BUNU TARTIŞILMAZ BİR SAPLANTI HÂLİNE GETİREN BU “DİNCİ TAİFE” GENE O BİTMEYEN TERANELERİYLE VAVEYLAYA BAŞLADI

Dünyada 14 milyon Yahudi var hepi topu… İsrail 1948’de kuruldu… Çölü cennete çevirdiler… Kurdukları Kibbutz adlı tarım kentleri bugün sanayi kentleri haline dönüştü. Tohumda ve gen teknolojisinde devrim yaptılar, dünyaya tohum sattılar altın fiyatıyla eşdeğer. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim adamlarından biri olan Einstein, psikanalizin babası Freud, düşünceleri dünyayı değiştiren Marks ve büyük yazar Kafka, Yahudi'dir. Aşı iğnesini, ilk çocuk felci aşısını, lösemiye karşı ilacı bulan, hepatit B aşısını, frengiye karşı tedaviyi ve ilk doğum kontrol hapını geliştiren, böbrek diyaliz makinesini yapan, tıp ve bilim dalındaki önemli ve yararlı birçok başka buluşu insanlığa kazandıranlar da Yahudilerdir. Dahası da var: Optik lif kabloyu, trafik ışıklarını, paslanmaz çeliği, sesli filmi, telefon mikrofonunu, ilk bantlı video kayıt makinesini, ilk mikro-işlem çipini bulan ve ilk nükleer zincirleme reaktörü geliştiren de onlar…

Küresel sermaye bunların kontrolünde… Yüzlerce sanatçı, film yönetmeni, film yıldızı var Yahudi asıllı.

Ve bu ileri Yahudiler, geri Araplarla aynı soydanlar, biliyor musunuz? İbrahim peygamberin oğlu İshak, Yahudilerin, öteki oğlu İsmail ise Arapların atası…

Bizim dincilerin dillerinden düşürmedikleri bir Medine Sözleşmesi vardır hani. Onu ilk insan hakları, etnik ve dinsel özgürlük belgesi olarak anlatıp dururlar. Evet Müslümanlarla Yahudiler ve diğer gruplar arasında bu sözleşme yapıldı fakat daha sonra Yahudilerin bazı eylem ve çalışmaları bahane edilerek birçoğu katledildi, kalanlar da sürüldüler Medine’den, malları ve mülkleri de yağma edildi. Civardaki (Hayber Kalesi ve çevresi gibi) Yahudi yerleşim birimleri de fetholunup haraca bağlandı.

İki bin yıl, hep baskı gören ve dünyanın her yerine atılıp saçılan Yahudiler, anayurtlarında bir gün mutlaka devlet kurmayı ülkü edindiler “Eğer sen istersen o bir hayal değildir” diyorlardı, İsrail’i kurunca bu sözü parlamentolarının duvarına yazdılar. 

Kurdular devletlerini, dünyayı parmaklarında oynatıyorlar…

Ve bu günlerde İsrail’le yakınlaşmamız ülke çıkarlarımız için yaşamsal önemde olmasına karşın, her taşın altında Yahudi melaneti arayan, Yahudileri her kötülüğün anası gibi bilen ve bunu tartışılmaz bir saplantı hâline getiren bu “dinci taife” gene o bitmeyen teraneleriyle vaveylaya başladı.

Bu ülkede, bu şartlanmışların yüzüne, bu acı gerçekler çarpılmadı yeterince… İşte ayna… Ben çarpıyorum kendi çapımca…

Cazim Gürbüz

http://www.kocaeligazetesi.com.tr/geri-araplar-ileri-yahudiler-ve-bizim-dinciler-611472yy.htm

 

  • O ZAMANLAR, YANİ 50’Lİ YILLARDA BALAT’IN DÖRTTE ÜÇÜ YAHUDİ’YDİ. 45-50 BİN NÜFUSLU, KÜÇÜK BİR YAHUDİ ŞEHRİ GİBİYDİ. ŞİMDİ KİMSE KALMADI. AYRI GAYRIMIZ YOKTU ORADA, HEPİMİZ ARKADAŞTIK

Ben ilkokulda ve üniversitede Maarif okullarında okudum ve hayatımda hiçbir yabancılık, herhangi bir ayrıcalık hissetmedim. Eski Balatlıyım. Kilisenin yanında otururduk. Maceralarımız çok olurdu. Arkadaşım Manuk’la (mahallenin en yaramaz çocuğuydu) akşamları gider, gündüz atılan paraları toplardık. Güzel bir diyaloğumuz vardı. O zamanlar, yani 50’li yıllarda Balat’ın dörtte üçü Yahudi’ydi. 45-50 bin nüfuslu, küçük bir Yahudi şehri gibiydi. Şimdi kimse kalmadı. Ayrı gayrımız yoktu orada, hepimiz arkadaştık. Bir top bulduk mu peşinde hepimiz birden koştururduk. Takılırdık birbirimize, Ladino dediğimiz Yahudi İspanyolcasıyla konuşurken bizimle dalga geçerlerdi. Hepimiz arkadaştık. Arkadaşlarım arasında Kürd’ü, Arab’ı, Ermeni’si, Rum’u vardı. Arap bir arkadaşım bana hep “Sen Yahudi olamazsın” derdi.

(…) Herhalde Yahudileri başka türlü, önyargılı olarak tanıyordu. Beni sevdiğinden öyle diyordu. İltifat mı, değil mi, onu anlayamadım.

(…) Hiç böyle bir açıklama yapma ihtiyacını hissetmedim, çünkü hepimiz arkadaştık. Ayrı gayrımız yoktu. Benim gayrimüslimden çok Müslüman arkadaşım vardı. Okulda, üniversite hayatında, askerlikte... Askerlikte, ayrımcılığın aksine, mesleğimden dolayı hürmet gördüm. Hatta, terhis olduktan birkaç ay sonra evlendim, filo komutanımı Neve Şalom’a davet ettim, o da elinde güllerle düğüne, sinagoga geldi. O da İstanbulluydu tabii...

Aron Levi (Rita Ender)

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/14523/yine-de-insan-dogdugu-yasadigi-memleketi-arar

 

Netten okumalar

  • REİCHSTAG YANGINI BUGÜNLERDE NE ANLATIR? – SELAMİ İNCE

http://www.birgun.net/haber-detay/reichstag-yangini-bugunlerde-ne-anlatir-104951.html

 

  • NETANYAHU’NUN KUMARHANE HAMLESİ – MAZAL MUALEM

http://www.al-monitor.com/pulse/tr/originals/2016/02/benjamin-netanyahu-casino-sheldon-adelson-opposition.html

 

  • ORTA DOĞU SEMALARI KALABALIKLAŞIRKEN İSRAİL F-35 ALIMINI TARTIŞIYOR – BEN CASPİT

http://www.al-monitor.com/pulse/tr/contents/articles/originals/2016/02/f-35-fighter-jets-israeli-air-force-mig-syrian-skies.html

 

  • KUDÜS’ÜN EN SICAK NOKTASI: ŞAM KAPISI – SHLOMİ ELDAR

http://www.al-monitor.com/pulse/tr/originals/2016/02/israel-jerusalem-damascus-gate-palestine-symbol-violence.html

 

  • PARİTA – AARON BARUCH

http://ankarali-502.blogspot.sg/

 

  • İSRAİL’İ BOYKOTU TEŞVİK EDEN BDS’NİN ÇİRKİN YÜZÜ

http://israilblogu.com/2016/02/26/israili-boykotu-tesvik-eden-bdsnin-cirkin-yuzu/

 

  • UFACIK İSRAİL TEKNOLOJİ ÜRETİYOR, SİZ?

http://blog.radikal.com.tr/felsefe/ufacik-israil-teknoloji-uretiyor-siz-126274

 

  • BİR ASIRLIK FİLİSTİN REDCİLİĞİNİ SONA ERDİRME – DANİEL PİPES

http://tr.danielpipes.org/16540/bir-asirlik-filistin-redciligini-sona-erdirme

 

  • İSRAİL-KÖRFEZ İLİŞKİLERİ: ŞÜPHELİ YAKINLIK – ÖNER BUÇUKÇU

http://www.yenisafak.com/hayat/israil-korfez-iliskileri-supheli-yakinlik-2424479

 

Struma

 

  • SEFARAD ANNE STRUMA FACİASINI ANLATIYOR

https://www.youtube.com/watch?v=cGsxrpDzyrs

 

  • STRUMA YA DA KIPI – ANİTA SEZGENER

http://www.avlaremoz.com/2016/02/23/struma-ya-da-kipi-anita-sezgener/

 

  • 74. YIL DÖNÜMÜNDE: VASUL STRUMA YA DA İNSANLIĞIN İFLASI

http://marksist.org/icerik/Teori/3996/74.-yil-donumunde-Vasul-Struma-ya-da-insanligin-iflasi

 

  • DEVLET, STRUMA FACİASINI ANDI – RAFFİ A. HERMONN

http://t24.com.tr/yazarlar/raffi-a-hermonn/devlet-struma-faciasini-andi,13966

 

  • STRUMA İLE YÜZLEŞME ZAMANI – KAREL VALANSİ

http://t24.com.tr/yazarlar/karel-valansi/struma-ile-yuzlesme-zamani,13985

 

  • TORPİDOYLA GELEN SON HAKKINDA HER ŞEY – HALİT KAKINÇ

http://odatv.com/torpidoyla-gelen-son-hakkinda-her-sey-2402161200.html

 

  • 74. YIL DÖNÜMÜNDE: VASUL STRUMA YA DA İNSANLIĞIN İFLASI – DOĞAN AKHANLI

http://marksist.org/icerik/Teori/3996/74.-yil-donumunde-Vasul-Struma-ya-da-insanligin-iflasi

 

  • 24 ŞUBAT 1942, #İSTANBUL..  769 YOLCU, 10 ŞANSLI İNSAN, BİR MUCİZE YAŞAM, YÜZLERCE ÖLÜ.. #STRUMA FACİASI..

https://twitter.com/halicpostasi/status/702560032995549185

 

  • STRUMA ANILDI! – MELİH AŞIK

http://www.milliyet.com.tr/struma-anildi-/gundem/ydetay/2202010/default.htm

 

Takılan tweetler



Ceren Candemir ‏@Ceren_Candemir  24 Şub

Ceren Candemir Retweetledi: rïva

Sürgünlerden, kıyımlardan geriye kalan kadim bir halkın dili Ladino, kaybolmaması bizim elimizde..

 

T24 ‏@t24comtr  28 Şub

Hürriyet Washington Temsilcisi: ABD'de Ankara'ya Kürtler konusunda en çok destek veren İsrail lobisi

 

Bir Türk Yahudisi ‏@TurkiyeYahudisi  28 Şub

#THYdeSALOM gazeteside olsa guzel olmaz mıydı ? @TurkishAirlines

 

 

 

Haliç Postası ‏@HalicPostasi  24 Şub

383 #Yahudi göçmenle Köstence'den hareket eden Mefkure, İğneada'ya gelmeden bir denizaltı tarafından torpillenmişti

 

 

Haliç Postası ‏@HalicPostasi  24 Şub

Ama o acıda en büyük pay,her savaştaki gibi,en masumların; çocukların dünyasına düştü.Özellikle #Yahudi çocukların..

 

 

 

Karel Valansi ‏@karelvalansi  29 Sub

Antisemitizmde bugün: Bir dönem Almanları zehirleyen Hitler, Kavgam kitabını marketlerde satmak neyin zihniyeti? @Migros_Turkiye