Dünyanın en geçerli pasaportu ABD değil

Dünyadaki siyasi sınırları geçmemiz gerektiğinde taşıdığımız en önemli belge ülkemizin bize sağladığı pasaport.

Dünya
1 Mart 2016 Salı

Her ne kadar gittiğimiz ülkelerde gösterdiğimiz  pasaport yetkililere bizim yasal bir turist olduğumuzu ispat eden belge olsa da, her ülkenin pasaportu bu imajı vermekte farklı kuvvette sahip.

İngiliz danışmanlık şirketi Henley and Partners, dünya ülkelerinin vize uyguladıkları pasaportları ve diğer bir dizi  kriteri ölçü alarak bir ‘pasaport geçerlilik indeksi’ çıkartmış. 

Henley and Partners’in 2016 Pasaport Geçerlilik İndeksinde dünyanın süper gücünün pasaportu bu sefer sanıldığı gibi  birinci değil, dördüncü.  2014 ve 2015’te  liste başı olan ABD, bu yıl  birinciliği Almanya’ya kaptırdı.   Listede İsrail 25. sırayı işgal ederken, Türkiye  tüm Körfez ülkelerini geçerek, 51. sırada yer aldı.  

Listede 2. sırada İsveç yer alırken, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere 3. sırayı ortak paylaşıyorlar.  Portekiz’in 6. sırada olduğu listede, Katar 60., Bahreyn 65., Suudi Arabistan 69., Tunus 72., Türkmenistan 88., İran ise  98. sırada. Afganistan pasaportu  ise  104. olarak  en az geçerliliği olan pasaport.