Öğrencilerinin yüzde 75’i Yahudi olmayan Yahudi okulu

ABD’de Utah-Salt Lake City’de Yahudi orta eğitim kurumu McGillis, Şabat duasından, Yahudi bayramlarına yoğun bir kültürel ders programına sahip olmasına rağmen, öğrencilerinin yüzde 75’i Müslüman, Budist, Ateist ve Hıristiyan ailelerden geliyor.

Dünya
1 Mart 2016 Salı

Okulda her cuma akşamı küçük öğrenciler için Şabat mum yakma töreni düzenleniyor ve düzenli olarak Talmud-Tevrat dersleri veriliyor. 

Tüm öğrenciler Yahudi olsun olmasın her derse giriyor ve Şabat mumları yakılması gibi uygulamalı eğitimlere de katılıyor. Ancak Okul Müdürü Matt Culberson, ABD’de örneği tek olan orta eğitim kurumunun Yahudi dinini değil Yahudi kültürünü öğrettiğinin altını çiziyor. 

Her Yahudi bayramının ayrıntılı işlendiği ve koridorlarını öğrencilerin yaptığı ilgili resimlerle süslendiği okulda öğretmenlik yapan Liz Paige, ise şöyle konuşuyor: “Biz burada genel olarak Yahudi değerlerini çocuklara aşılamaya çalışıyoruz. Amacımız asla misyonerlik, din propagandası değil. Burada Tevrat edebi değeri, felsefesi için öğretiliyor. Burada öğretilenler evrensel insanlık değerlerinden fazlası değil.”