Kerry ve Abbas Ürdün’de buluştu

Dünya
22 Şubat 2016 Pazartesi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün’de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Abbas, Washington’dan iki uluslu çözümün sürdürülebilirliği için destek istedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ay sonunda Washington’da bir araya gelecek olan Ürdün Kralı Abdullah ve ABD Başkanı Barack Obama’nın programını netleştirmek için, Ürdünlü meslektaşı Naser Judeh ile görüşmek için Amman’a geldi. Filistinli kaynaklara göre Abbas ve Kerry, pazar günü Amman’da görüştü. Görüşmede Abbas Kerry’ye, Filistin Yönetiminin Hamas ile birlikte ortak hükümet için attıkları adımları iletirken İsrail’in süren yerleşim inşaatları sebebiyle BM’de kınanmasını istedi. İkili ayrıca İsrail ve Filistinliler arasında Batı Şeria’da devam eden gerginlikleri, Tapınak Tepesinde süre gelen olayları da görüştüler. Kerry, şiddetin azalması için tekrar sükûnet çağrısı yaparken kamuya hitap eden devlet yetkililerinin aklıselim ifadeler kullanması gerektiğini vurguladı.

Kerry, ABD’nin sürdürebilir, iki uluslu çözüme ve bunun için iki tarafla çalışmaya yönelik adanmışlığını tekrar ifade ederken, Abbas ABD’den İsrail’de tutuklu bulunan ve 88 gündür protesto için açlık grevinde olan Muhammet Al Kik’in ve İsraillilere saldırıları sonrasında öldürülen Filistinli teröristlerin bedenlerinin ailelerine verilmesi için baskıda bulunmasını istedi.