Nazi avcısı Beate Klarsfeld İsrail vatandaşı oldu

Kültür
24 Şubat 2016 Çarşamba

Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht askerlerinden birinin kızı olan Beate Klarsfeld, aralarında Lion’daki Gestapo Şefi Klaus Barbie olmak üzere savaş suçlularını yargıya taşıma çabasında kilit rol oynamış biri.

Yahudi olmayan 77 yaşındaki Nazi avcısı Beate Klarsfeld’e Kudüs’te düzenlenen bir törenle İsrail vatandaşlığı verildi. İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri bakanlıkta gerçekleşen törende, “Size İsrail vatandaşlığını vermek benim için onurdur. Siz yaşamını Yahudi halkına vakfetmiş bir kahramansınız” şeklinde konuştu.

Beate Klarsfeld ise, “Yahudi olmayan bir Alman olarak bu vatandaşlığa layık görülmek benim için bir şereftir” dedi. Alman gazetecisi Beate,  Holokost döneminde Fransa’dan kamplara sürülmüş bir Yahudi ailesinin oğlu olan 79 yaşındaki Serge Klarsfeld ile evli.

Klarsfeld çifti İkinci Dünya Savaşı yıllarında Lion’da Gestapo şefi olarak görev yapan Klaus Barbie ve Nazi işgalcilerle işbirliğinde bulunmuş René Bousquet, Paul Touvier ve Maurice Papon gibi Fransız yetkilileri adalet önüne çıkarmakta çok önemli roller üstlenmişlerdi.

Serge Klarsfeld, Association of Sons and Daughters of Jews Deported from France / Fransa’dan Sürülen Yahudi Kız ve Erkekler Kuruluşu (FFDJF) adlı organizasyonu kurmuş ünlü bir avukat. Yahudi olan Serge ile oğlu Arno da Fransa’da yaşadıkları halde aynı zamanda İsrail vatandaşılar.

Klarsfeld çifti geçtiğimiz ekim ayında Holokost tarihi ve soykırımı önleme eğitimi vermeleri nedeniyle UNESCO’nun onursal elçileri olarak görevlendirildi.