Weissman’in ölümü engellenebilir miydi?

Batı Şeria’da ölümcül saldırının gerçekleştiği süpermarket sahibi güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunu savundu.

Dünya
24 Şubat 2016 Çarşamba

Batı Şeria’da geçen hafta bir süpermarkette, bir İsraillinin ölümüyle sonuçlanan bıçaklı terör saldırısında süpermarketin sahibi Rami Levy, güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunu ve olayın talihsizlikten engellenemediği konusunda ısrar etti. Ordu radyosuna yaptığı açıklamada Levy saldırı için ‘tam bir kötü şans’ ifadesini kullandı. 

Levy’nin süpermarket zinciri Batı Şeria’da olduğu kadar İsrail’in içinde de oldukça tanınan, hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin sıkça alışveriş yaptığı marketlerin arasında. “Maalesef tüm İsrail toplumu hedef haline gelmiştir. Bu Tel Aviv’de, Kudüs’te ve İsrail’in her yerinde oldu. Teröristler gündelik hayatlarımızı bozmaya çalışıyor” diyen  Levy marketinin özellikle hedeflendiği spekülasyonlarına şiddetle karşı çıktı ve halkı teröre karşı dirençli olmaya çağırdı.

Batı Şeria’da Ma’ale Michmas yerleşim bölgesinde yaşayan 21 yaşındaki Tuvia Yanai Weissman, geçen perşembe, Ramallah’ın güneydoğusunda kalan bir sanayi bölgesinde bulunan süpermarkette karısı Yael ve dört aylık bebeği Neta ile alışveriş yaparken, 14 yaşındaki iki Filistinli tarafından bıçaklandı. Kritik durumda hastaneye kaldırılan Weismann tüm çabalara rağmen kurtulamadı.

Saldırıdan sonra polis olayda güvenlik önlemlerindeki ihmalin rolüne dikkat çekerek diğer iş yerlerini bu konuda uyarmıştı. Soruşturmada kapıdaki güvenliğin, üç kişi gelen gruptan birini geri çevirdiği ama iki Filistinlinin üstünü aramadan içeri soktuğu ortaya çıkmıştı. Süpermarket zincirinin ciddi güvenlik açıklarını kapatana kadar kepenklerinin indirileceği açıklandı. Batı Şeria’da olan dükkânlarının ise güvenliği arttırılmadıkça tamamen kapatılacağı duyuruldu.

İsrail ordusunda asker olan Weissman bir haftalık iznini kullanıyordu ve silahsızdı. Marketin koridorlarından gelen çığlık seslerini duyunca karısı ve bebeğinin güvenliğinden emin olduktan sonra yardım için sese doğru yönelmişti. Ordu arkadaşları Weissman’ın bir kahraman olarak öldüğünü belirttiler. Saldırıda yaralanan diğer bir kişinin durumu ciddiyetini koruyor.

Ramallah’a yakın olan Beitunia’da yerleşik olan iki Filistinli, sokaktan geçen sivil bir İsrailli tarafından etkisiz hale getirildi. Gençlerden biri ölürken, diğeri hastaneye kaldırıldı.